Stolpiga effekter i nya skräckfilmen ’Unholy’

Klumpig och dum filmatisering av intressantare bok

Jeffrey Dean Morgan och Katie Aselton i ”The unholy”.
Jeffrey Dean Morgan och Katie Aselton i ”The unholy”.

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

The unholy

Regi Evan Spiliotopoulos, med Jeffrey Dean Morgan, Cricket Brown, William Sadler.


FILMRECENSION. En journalist som har sysslat med fake news bevittnar mirakel.

Herregud, vilken story.

Fast även nu ligger det ett bedrägeri bakom – ett djävulskt sådant.

SKRÄCK. Vi befinner oss i Banfield, en liten håla i Massachusetts. Journalisten Gerry Fenn (Jeffrey Dean Morgan), som har sett bättre dagar, har tagit ett uppdrag som leder honom till att stå och stirra i rumpan på en kossa. Just när han inser att det kommer inte att bli en artikel av det här hittar han en kuslig porslinsdocka bredvid ett gammalt träd. Den har en liten kedja omkring sig. Gerry råkar ha sönder dockan och sådant får konsekvenser i skräckfilmer.

På väg därifrån är han nära att köra ihjäl en spökliknande flicka som plötsligt dyker upp på vägen. Hon leder honom tillbaka till trädet där hon kollapsar. Gerry tar med henne till den lokala prästen (William Sadler) som berättar att hon heter Alice och är dövstum.

Snart visar det sig att Alice kan uträtta mirakel; hon hävdar att jungfru Maria talar till henne. Men är det verkligen jungfru Maria?

Bevingade ord ur Matteusevangeliet

Det ligger vissa ambitioner bakom filmen, vilket man aldrig kan tro när man ser den. Den är baserad på en bok av britten James Herbert som knyter an till bevingade ord ur Matteusevangeliet: ”Akta er för de falska profeterna, som kommer till er förklädda till får men i sitt inre är rovlystna vargar.” I boken (vars originaltitel är ”Shrine”) fick författaren god användning för sin katolska uppväxt. Allt det där intressanta hanteras på ett avslaget sätt i denna klumpiga filmatisering.

”The unholy”.
”The unholy”.

Det är Evan Spiliotopoulos första film som regissör; han är betydligt mer erfaren som manusförfattare och har även skrivit den här filmen. Men han är inte i närheten av att få till den rätta kusliga stämningen. I alltför många dåliga rullar är det tydligt att skräckscenerna, de där som ska få dig att hoppa till, bara är utplacerade för att någon har känt att det är väl dags att skrämmas lite här. Scenerna är inte alls integrerade med handlingen, utan plötsligt finns där en spegel så att spöket ska synas i bakgrunden, till exempel.

Så där känns det alltför ofta under resans gång i ”The unholy” och dessutom är skräckscenerna stolpigt utförda. Det hjälper inte att de visuella effekterna andas 90-tal i kvalitet.

Sämre än tredje ”Conjuring”-filmen

Filmen är dum och tråkig, snäppet sämre än den bioaktuella tredje ”Conjuring”-filmen. Tyvärr räcker inte Jeffrey Dean Morgans insats till för att lyfta. Man hade ju hoppats mer på en rollfigur vars tidigare karriär som hyllad reporter sänktes på grund av att han hade ljugit ihop sina artiklar.

Filmen visas på bio.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE