Stig Björkman avhandlar livet tillsammans med sina filmvänner

Stig Björkman.
Stig Björkman.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Corona film club

Regi Stina Gardell, med Stig Björkman m fl.


FILMRECENSION. Ännu en coronafilm.

Men trots sin titel, innehåller den samtal som egentligen hade kunnat äga rum nästan när som helst.

DOKUMENTÄR. Stig Björkman, nu 82 år, har alltid lite orättvist hamnat i skymundan av de andra filmregissörerna som kom fram på 1960-talet. Som Jan Troell, Bo Widerberg och Vilgot Sjöman. Kanske för att han aldrig gjort någon riktig publiksuccé, utom Ingrid Bergman-dokumentären ”Jag är Ingrid” (2015). Eller för att han inte filmat på heltid, han har ägnat mycket tid åt skrivandet också, av böcker och essäer.

Under coronapandemin har denne, en av sin generations främsta filmnördar, ägnat sig åt att se film och hålla kontakt med vänner i branschen via Zoom-samtal. Olivier Assayas, Alicia Vikander, Isabella Rossellini, Vicky Krieps, Joyce Carol Oates är bara några av dem.

Stina Gardells film följer honom i hemmet på Södermalm i Stockholm, under Zoom-samtalen, det blir filmavsnitt och ny musik med Lisa Ekdahl och Eva Dahlgren. Det sägs väl inga revolutionerande djupsinnigheter, varken om film eller livet i sig eller livet under pandemin. Men det är trivsamt. Björkman har inte bara en behaglig röst, han har också varit med om mycket.

Fast man kan ju inte låta bli att undra varför han och Alicia Vikander pratar engelska med varandra…

Filmen visas på bio.

Publisert:

LÄS VIDARE