Film

En knockout-rulle man aldrig glömmer

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 5 av 5 plus

Quo vadis, Aida?

Regi Jasmila Zbanic, med Jasna Djuricic, Izudin Bajrovic, Boris Isakovic, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrovic.


FILMRECENSION. Det handlar om ett folkmord som aldrig får glömmas bort.
Risken är liten att de som ser ”Quo vadis, Aida?” gör det. Historien har blivit en oförglömlig film som drabbar som den värsta knockout-smällen.

DRAMA. Det är också en film som, märkligt nog, blev helt utan priser vid världspremiären i Venedig i höstas, den enda stora filmfestival som ägt rum sedan coronapandemin drabbade världen.

För mig var det festivalens bästa och mest omskakande upplevelse.

Nu är filmen Bosnien-Hercegovinas bidrag till kampen om Bästa internationella film inför Oscarsgalan. Där är den nu på en shortlist med femton filmer, som ska bli fem nominerade. Den hör till favoriterna, ihop med Thomas Vinterbergs danska ”En runda till” med Mads Mikkelsen.

För många av oss här uppe i Skandinavien var inbördeskriget i före detta Jugoslavien ganska obegripligt. Varför det startade, varför den enorma brutaliteten, framför allt i det som i dag är Bosnien-Hercegovina. I juli 1995 utförde den bosnienserbiska armén det folkmord som kallas Srebrenica-massakern, när över 8 000 civila, mest män och pojkar, avrättades.

Regissören Jasmila Zbanic har i flera filmer berättat historier med koppling till inbördeskriget, främst i starka debuten ”Grbavica - läker tiden alla sår?” (2006).

Här går hon mer rakt på sak och låter oss förstå och känna skräcken hos några av dem som drabbades och deras anhöriga.

Främst hos Aida (Jasna Djuricic, fenomenalt bra) som jobbar som FN-tolk på den bas som upprättats i Srebrenica. Där ser hon hur de FN-ansvariga på plats driver ett läger som blir allt mer överbefolkat och att de förmodligen inte kommer att kunna hålla stånd mot den bosnienserbiske befälhavaren, general Ratko Mladic (Boris Isakovic) och hans trupper. Aida försöker därför parallellt både sköta sitt jobb och på något sätt rädda sina anhöriga, sin make och två söner.

Som åskådare lever man sig hundraprocentigt in i hennes kamp. Man känner hat mot general Mladic och hans vedervärdiga övergrepp mot lokalbefolkningen.

Och man går nästan sönder när man ser filmens slut, hur det liksom finns både hoppfullhet och hat när forna fiender tvingas gå vidare i livet, sida vid sida. Debutfilmens undertitel Läker tiden alla sår? är en ganska exakt beskrivning av nya filmens sista enormt starka femton minuter.

Tips! Se även…

Emir Kusturicas ”När pappa var borta på affärsresa” (1985) och ”Underground” (1995). Två helt annorlunda Jugoslavien-berättelser. Finns på TriArt Play.

Visste du att…

… Jasmila Zbanic som spelar Aida, i verkligheten är gift med Boris Isakovic, som spelar den vedervärdige general Mladic i filmen?

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Gabriel Byrne: Jag utsattes för sexövergrepp av en präst

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Srebrenica

Venedig

Oscarsgalan

Thomas Vinterberg