Filmrecensioner

Stjärnans whiskyröst räcker en bra bit

’The Mauritanian’ är en välberättad Guantánamoskildring

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

The Mauritanian

Regi Kevin Macdonald, med Jodie Foster, Tahar Rahim, Benedict Cumberbatch, Shailene Woodley.


FILMRECENSION. Han satt inlåst på Guantánamo i 14 år.

Torterades. Förnedrades.

Till sist släpptes mauretaniern. Bortslösad tid för honom – och för USA.

DRAMA. Jodie Foster! Benedict Cumberbatch! Verklighetsbaserat rättegångsdrama! Jodå, den här filmen skulle ha gått upp på bio, men i stället förpassades den till en digital premiär, i det här fallet på Amazon Prime.

Det är inte så ofta vi ser Foster i huvudrollen nuförtiden, men det är alltid ett nöje. Här seglar hon in med en rejäl silverkalufs och spelar advokaten Nancy Hollander vars senaste klient är en mauretansk medborgare, Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim). Han hade eventuellt haft kopplingar till al Qaeda via sin kusin och överlämnades till amerikanska myndigheter 2002.

Efter att ha skeppats till Guantánamo utsattes han för den tortyr som Bush-administrationen hade godkänt, utan att det ledde till något av värde. Ändå blev han sittande där i 14 år.

Tahar Rahim i ”The Mauritanian”.
Tahar Rahim i ”The Mauritanian”.

Men vad hände med Jodie Foster, undrar ni kanske, det är ju hon som har huvudrollen? Nja, hennes namn må stå främst i rollistan men Nancy Hollander och hennes yngre advokatkollega (spelad av Shailene Woodley) är i stort sett ointressanta för filmen. Det är absolut inte skådespelarnas fel, det är bara det att två andra personer helt dominerar handlingen.

Helt och hållet sympatiskt porträtt

Den ene är förstås Slahi själv, filmens titel hänvisar ju trots allt till honom. Rahim (som fick sitt genombrott i filmen ”En profet” 2009) engagerar som mauretaniern och i slutet av filmen möter vi den verklige Slahi. Porträttet av honom är inte oväntat helt och hållet sympatiskt, men det råder i alla fall inget tvivel om att han utsattes för ett enormt övergrepp av USA.

Jodie Foster och Benedict Cumberbatch i ”The Mauritanian”.

Den andre personen som dominerar handlingen är överstelöjtnant Stuart Couch (Cumberbatch) vars uppgift i början av 00-talet var att bygga ett åtal mot mauretaniern. Under filmens gång får vi se hur väl motiverad Couch är att sätta dit Slahi, men hur han snart inser att militären har förstört hela målet just genom att tortera honom.

Cumberbatch har frammanat sin mörkaste whiskyröst och kryddat den med sydstatsdialekt. Det räcker en bra bit på vägen.

Inrutad vardag i cellen

”The Mauritanian” är baserad på Slahis nedskrivna redogörelse från 2015 över hur livet såg ut för honom på den mytomspunna basen och filmen är som intressantast när vi följer hans inrutade vardag där i en cell som är lite större än en bajamaja. Det är en välberättad historia.

Genom att krympa bildformatet i de scenerna låter filmskaparna även oss i publiken få känna av klaustrofobin i Kubahettan.

”The Mauritanian” har premiär idag 28 maj på Amazon Prime.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Kampanjer på massor av varor till sommaren! Solkräm, hudlotion och myggmedel!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya Bondfilmen är brutal och gripande

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Shailene Woodley

Jodie Foster

Benedict Cumberbatch