Publicerad:
Uppdaterad:

Spänning härligt svår att förutse

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Waves.
Waves.

Waves

Regi Trey Edward Shults, med Kelvin Harrison Jr., Taylor Russell, Sterling K. Brown, Renée Elise Goldsberry.


FILMRECENSION. Precis som Oscarsvinnaren ”Moonlight” handlar ”Waves” om afroamerikaner i Florida.

Men skillnaderna är större än likheterna.

DRAMA. En afroamerikansk familj i den övre medelklassen någonstans i södra Florida ser ut att leva det perfekta livet.
De är välutbildade, bor i stor villa, kör fina bilar. Tyler (Kelvin Harrison Jr) är skolans snygging och framgångsrike idrottskille. Lillasyster Emily (Taylor Russell) är söt och omtyckt. Tyler har en färgstark flickvän, Alexis (Alexa Demie) och i hemmet har syskonen en styvmamma (Renée Elise Goldsberry) som helhjärtat stöder barnen hon är plastmamma till. Kanske skaver det lite mellan sonen och pappan (Sterling K. Brown), som drillar grabben ganska hårt. Men Tyler tycks ha accepterat farsgubbens måtto: Är man svart, måste man vara tio gånger så bra på allt som om man är vit.
Sedan kommer katastroferna en efter en: Tyler får en skada som kan förstöra hans möjligheter att få ett bra stipendium till college. Flickvännen blir gravid. Och sedan blir det kaos på allvar…
I och med det, skiftar också filmen fokus. Förutsättningarna för alla inblandade förändras, birollsperson blir huvudperson, filmen blir därför härligt oförutsägbar. Trey Edward Shults berättar visuellt spännande och Trent Reznors och Atticus Ross musik skaver på ett intressant sätt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: