Karismatisk fejkpräst i polskt moraldrama

avKarolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Lucky Dogs.
”Corpus Christi”.

FILMRECENSION I Oscarsnominerade polska ”Corpus Christi” lurar en nyss frigiven ungdomsbrottsling i en hel by att han är deras nya präst.


Corpus Christi
Regi Jan Komasa, med Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Ziętek, Barbara Kurzaj.


DRAMA Daniel (Bartosz Bielenia) är en ung man med ett våldsamt förflutet, som har genomgått något sorts (ganska selektivt) andligt uppvaknande under sin tid på ungdomsanstalt. Hans kriminella bakgrund gör det omöjligt för honom att bli präst efter sin frigivning, men när han på väg till sitt nya jobb på ett sågverk i en liten by på vischan ser en möjlighet dyka upp så fångar han den. Och plötsligt har han övertygat hela församlingen om att han är den nye, unge prästen som ska hålla ställningarna i kyrkan medan den gamle själavårdaren är på behandlingshem.
Daniel visar sig ha talang för uppgiften, även om hans metoder är ganska oortodoxa, och snart tar han på sig att försöka läka det kollektiva, variga sår som plågar byn efter en tragisk bilolycka, i vilken flera unga människor dog. Men hur långt kan Daniel gå innan hans förflutna kommer i kapp honom?
”Corpus Christi” (som var nominerad till en Oscar för bästa internationella film vid årets gala, men aldrig hade en chans mot Bong Joon-hos fenomenala ”Parasit”) är ett intensivt, annorlunda och bitvis humoristiskt moraldrama om religion, hyckleri, botgöring, lögner och andra chanser, som tar en del föredömligt oväntade vägar och framför allt är välsignad med en extremt karismatisk huvudrollsinnehavare.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM