Mejla

Stefan Hedmark

I höst kommer gamla filmhjältar hem igen

Mer Jöback, Jönssonligan och Sune på bio

Peter Jöback i ”Jag kommer hem igen till jul”.
Peter Jöback i ”Jag kommer hem igen till jul”.

FILM

KRÖNIKA. ”Jag kommer hem igen till jul” heter en av höstens svenska biofilmer.

Det är inte bara Peter Jöback som kommer hem.

I måndags var det sedvanlig presentation av höstens svenska filmer på Filmhuset i Stockholm. När man läser igenom listan över vad det är som ska locka svenskar till biograferna vandrar man med lite lättare steg in i hösten. Här finns något för de flesta.

Två av filmerna tävlar mot vårens ”Aniara” om vad som blir vårt bidrag till Oscarsgalan nästa år. Det är thrillern ”Quick” (premiär 20 september) och gaydramat ”And then we danced” (13 september). Vilken det blir avslöjas på en presskonferens i Malmö på onsdag.

Själv tror jag på den sistnämnda, en välgjord och drabbande skildring av förbjuden kärlek bland folkdansare från ett hörn av världen, Georgien, som vi sällan besöker på bio. Sevärda science-fictionfilmen ”Aniara” har också ett internationellt tilltal och hyllades på sina håll i USA.

Inte klockren pitch

Däremot stöter kanske ”Quick” på motstånd? Visserligen är regissören Mikael Håfström välkänd i Hollywood, särskilt för skräckfilmen ”1408” (2007). Och jodå, hela Thomas Quick-affären var en rättsskandal utan dess like. Men pitchen för en utländsk publik är inte klockren: ”Jo, det handlar om Sveriges värste seriemördare genom tiderna. Fast sedan visade det sig att han inte var det.”

Roligt dock att Håfström filmar på svensk mark igen. Det gör Ella Lemhagen också. Senast gjorde hon en sorgligt olustig Hollywoodrulle, ”All roads lead to Rome” (2016), med Sarah Jessica Parker och Claudia Cardinale. Förhoppningsvis går det bättre med ”Jag kommer hem igen till jul” (premiär 8 november) som bygger på en idé av Peter Jöback.

Vi ser även Sune på bio i höst, den 20 december. Det sker väl ganska ofta, säger du. Jovisst, men förra filmen, ”Sune vs Sune”, var en så pass lyckad omstart att den raskt sopade mattan med de tre Morgan Alling-föregångarna. Hoppas uppföljaren fortsätter i samma spår.

Henrik Dorsin som Sickan

En annan filmklassiker som har stuvats om är Jönssonligan. Tomas Alfredson gjorde senast den förfärliga nordic noirthrillern ”Snömannen”, men nu har han kommit hem till Sverige igen och regisserar Henrik Dorsin som Sickan. ”Se upp för Jönssonligan” har premiär den 22 november, förhoppningsvis tajmad och klar in i minsta detalj.

Apropå att komma hem. Själv är jag bortrest och missade presentationen på Filmhuset. Men inför en välfylld biohöst som den här finns det anledning att lämna hotellpoolen bakom sig.


Henrik Dorsin spelar Sickan i nya Jönssonligan.

3 filmer…

… bland höstens svenska utbud som jag är nyfiken på.

  • ”Om det oändliga”
  • ”Hasse & Tage – en kärlekshistoria”
  • ”Se upp för Jönssonligan”

Glöm inte att gilla Nöjesbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Av: 

Stefan Hedmark

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: De vinner pris ikväll

ÄMNEN I ARTIKELN

Ella Lemhagen

Mikael Håfström

Tomas Alfredson

Peter Jöback

Henrik Dorsin