Peter Dinklage imponerar i lite förutsägbar historia

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

MUSIKAL

Cyrano

Regi Joe Wright, med Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison Jr., Ben Mendelsohn, Bashir Salahuddin, Monica Dolan.

Gérard Depardieu och Steve Martin begåvades med stora näsor i sina filmer.

I nya filmversionen av klassikern ”Cyrano de Bergerac” är han i stället kortvuxen.

Edmund Rostand-historien från 1897 har berättats jag-vet-inte-hur-många-gånger på scen och film. Senast på Stockholms Stadsteater i en ojämn Alexander Mørk-Eidem-uppsättning.
Här är det en familjehistoria, i dubbel bemärkelse. Pjäsförfattaren/regissören Erica Schmidt satte upp musikalversionen av ”Cyrano” med musik av medlemmar ur The National och med sin make Peter Dinklage (från tv-serien ”Game of thrones”) i titelrollen och Haley Bennett som Roxanne. När det nu blivit film är det Bennetts sambo Joe Wright som har regisserat.
Skillnaden mot andra ”Cyrano”- historier är att Dinklages rollfigur känner sig otillräcklig för Roxannes kärlek för att han är kortvuxen, inte för att han har en stor och ful näsa.
Allt utspelas i 1600-talets Paris men är inspelat i vackra italienska miljöer. Cyrano känner sig inte värdig Roxanne, som blivit betuttad i en stilig soldatkompis (Kelvin Harrison Jr) till honom. Då denne har svårt att uttrycka sig, hjälper Cyrano honom att skriva kärleksbreven till Roxanne.
Det är vackert, välspelat, men aldrig särskilt överraskande och sångerna är föga minnesvärda. Det man tar med sig är Dinklages kraftfulla utstrålning – och att han faktiskt sjunger riktigt bra.

Publisert: