Underhållande Nicolas Cage driver med sig själv i komedi

Tiffany Haddish och Nicolas Cage.
Tiffany Haddish och Nicolas Cage.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The unbearable weight of massive talent

Regi Tom Gormican, med Nicolas Cage, Pedro Pascal, Tiffany Haddish, Sharon Horgan, Lily Sheen, Neil Patrick Harris, Paco Leon.

Nicolas Cage driver med sig själv och sin volymstarka image i en underhållande komedi. Skämt om branschen, fåfänga och filmklyschor. Och lite action.

KOMEDI Nicolas Cage har många sidor och är aldrig tråkig att se på film. Han har hunnit med det mesta i de ca 100 roller han gjort under 40 år på bioduken. Hans märkliga intensitet har funkat fint både i actionfilmer och romantiska komedier, drama och familjefilm, skräck och skratt.

Han har uppenbarligen humor.

Här spelar han sig själv, eller ett par olika versioner av en personlighet som heter Nicolas Cage och som gjort rätt många bleka filmer de senaste tio åren. Vi möter honom när han är desperat för att få en roll i en film han anser ska rädda hans karriär.

På hemväg från mötet får han råd i bilen av sitt yngre jag, Nicky, digitalt plastikopererad att se ut ungefär som Cage gjorde på 1980-talet. Den unge Nicky säger till sitt nu 57-åriga jag att han måste skärpa sig. Han är filmstjärna! Han är Nicolas FUUUUUUCKIIIIIING Cage, som Nicky vrålar.

Privat har han också problem. Ex-frun (brittiska Sharon Horgan) tycker han måste bli en mycket bättre far åt den 16-åriga dottern. Som i sin tur är besviken på pappan som självupptaget bara pratar om sin karriär och filmer han tycker hon borde se.

Det finns dock de som beundrar honom fortfarande. En mycket rik man på Mallorca är villig att betala en miljon dollar för att Cage ska dyka upp på ett födelsedagskalas. Och den desperate Nicolas Cage behöver pengarna, så han flyger dit. På Mallorca blir han kontaktad av CIA som vill ha hans hjälp med att spionera på den rike mannens bostad. De misstänker kriminella aktiviteter.

Den förmögne Javi Gutierrez spelas komiskt fint av Pedro Pascal (”Narcos” och ”The Mandalorian”). Rollen är en filmentusiast som skrivit ett manus, och under tiden på Mallorca ska han han och Nicolas Cage försöka skapa en film.

Banan är krattad för en underhållande resa.

Nicolas Cage bjuder på sig själv och spelar en patetisk man som i pretentiösa bortförklaringar vill dölja sina misslyckanden med dottern. Han talar stolt om sina ”schamanska teaterinstinkter” som gör att han kan avgöra vem som ljuger och vem som talar sanning.

På vägen får vi påminnelser om några av rollerna Cage spelat genom åren, men långt ifrån alla eller ens de bästa. Den hyllar också skilda mästerverk som tyska skräckklassikern ”Dr Caligaris kabinett” och varmhjärtade ”Paddington 2”. Gott så.

Nicolas Cage och Pedro Pascal.
Nicolas Cage och Pedro Pascal.
Publisert:

LÄS VIDARE