Iskall grannfejd på Island

Ilskna islänningar.

avJens Peterson

FILM

Under the tree
Regi Hafstein. Gunnar Sigurdsson, med Steinthór Hróar Steinthórsson, Edda Björgvinsdóttir, Sigurdur Sigurjónsson, Lára Jóhanna Jónsdóttir.

DRAMA Iskallt på Island. Ett gift par med liten dotter, i inledningen upptäcker hustrun hur maken Atli sitter och tittar på en porffilm han själv spelat in med tidigare flickvän. Hon slänger ut honom och Atli åker hem till sina föräldrar.
Där är det lågmäld konflikt med grannarna som tycker att ett träd är för högt och borde huggas ner. Det irriteras på den enas hund och den andras katt. Bildäck skärs sönder. Grannbråket eskalerar.
Samtidigt som den utslängde Atli försöker resonera med sin ilskna hustru. Hon byter lås och förbjuder honom att träffa dottern. Det blir bråk på hennes jobb. Det blir bråk på förskolan.

Människor som blir allt argare. Hämnder som ska utkrävas byggda på misstankar. Under trädet faller skuggorna allt mörkare över mänskligheten, här finns inget hopp, ingen värme.
Man kan se filmen som en dystopisk allegori över en del människors drift att hata sin grannar och gärna ta till vapen. Man kan också tycka manuset är fånigt skruvat.

ARTIKELN HANDLAR OM