Publicerad:
Uppdaterad:

”Selma” en trovärdig bild av tidlös kamp

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
ickevåld ”Selma” återskapa skickloigt verkliga händelser. Foto
ickevåld ”Selma” återskapa skickloigt verkliga händelser. Foto

   

Selma

Regi Ava DuVernay, med David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tom Wilkinson, Common.

DRAMA I staden Selma, Alabama, valde Martin Luther King jr och hans medhjälpare att ta en strid för rösträtt. Filmen utspelas 1965, två år efter marschen i Washington där han höll sitt berömda ”I have a dream”-tal. Trots att alla medborgare i USA har rösträtt i teorin finns det då fortfarande lokala hinder som stoppar svarta från att rösta.

Martin Luther King jr tycker det är viktigt att kämpa omedelbart. Det tycker inte president Lyndon B Johnson, i filmens version av historien. Presidenten har fullt upp med det växande kriget i Vietnam och vill ­prioritera annnan inrikespolitik.

Martin Luther King jr och hans ­organisation av kyrkoledare använde ickevåld som taktik. De möttes av brutalt våld från polis och militär. ”Selma” återskapar skickligt det som hände.

Filmen handlar också om en privat spricka mellan Martin Luther King jr och hans hustru.

David Oyelowo är mycket bra i huvdurollen, en brittisk skådespelare som har sällskap av två landsmän i porträtt av berömda amerikaner. Tom Wilkinson spelar president Johnson och Tim Roth mycket konservativa guvernören George Wallace.

Fiktion, som ger trovärdig bild av tidlös kamp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: