”Man blir inte helt fri från cancer”

FILM

Ghita Nørby tvekade aldrig att spela dödssjuk

1 av 4 | Foto: Ghita Nørby, 80, har inga planer på att dra sig tillbaka och får fortfarande många erbjudanden. Nu är hon bioaktuell i filmen ”Stilla hjärta”. ”När regissörer vill ha någon som ska spela mormor eller farmor och vill ha ’the real thing’, då ringer de mig”, säger hon.

Hon har haft cancer, i två omgångar.

Men Ghita Nørby, 80, bangade inte för att spela dödssjuk i bioaktuella ”Stilla hjärta”:

– När Bille August ringer säger man inte nej.

Hemma i Danmark är hon en nationalklenod. Där kom nyligen en hyllningsbok som summerar hennes fantastiska karriär.

Även den svenska publiken har tagit henne till sina hjärtan via allt från klassiska tv-serien ”Matador” till filmer och tv-serier av Jan Troell, Bille August och Lars von Trier.

Under Göteborgs filmfestival mötte jag en för­tjusande 80 år ung, snarare än gammal, kvinna.

Och hon har inga planer på att dra sig tillbaka.

Efter vårt möte har hon haft premiär på ”Indenfor murene” på Folketeatret i Köpenhamn. ”Världsklass”, skrev en recensent om henne.

”Bille litar på oss”

Ghita Nørby förklarar, i en blandning av skämt, allvar och blygsamhet, varför hon fortfarande får massor av erbjudanden.

– Vet du, många skådespelerskor som blir lite till åren gör skönhetsoperationer och … det blir ju inte alltid så bra. Så när regissörer vill ha någon som ska spela mormor eller farmor och vill ha ”the real thing”, då ringer de mig.

– Och när Bille ringer då tackar man bara inte nej. Han är en stillsam regissör. Litar på oss. Säger bara ”lite mer” eller ”lite mindre”. När vi samlades kände vi en trygghet och gick omedelbart in i våra respektive roller som föräldrar, barn och syskon.

Aktiv dödshjälp

”Stilla hjärta” är ett familje­drama där en svårt ALS-sjuk kvinna samlar hela familjen en helg, innan hon med hjälp av maken (som är läkare) ska få aktiv dödshjälp.

Är det inte tufft att göra en sådan roll, du har ju själv tampats med cancer i ett par om­gångar?

– Man bär med sig alla erfarenheter, men just min kamp mot cancern hade inga likheter med den här rollen. Man följer manus. Cancer är inget man någonsin blir helt fri från men jag är inte den som går och tänker på det alltid, jag lever i nuet.

För några år sedan skilde hon sig från maken Svenn Skipper, 67, musiker och kapellmästare, efter 27 års äktenskap.

Umgås med exet igen

– Fjärde skilsmässan. Jag passar inte att vara gift, vill ha min ensamhet ibland. Fast sedan något år tillbaka träffas vi två faktiskt mer än någonsin och har det jättebra.

Så nu är ni ihop utan att vara ihop, eller?

– Ungefär så kan man säga, ja.

Ghita om …

… Ernst-Hugo Järegård, som hon filmade mot i ”Riket”:

- Han var en väldigt egensinnig man. Jag kommer alltid att känna en enorm värme när jag tänker på Ernst-Hugo. Vi tyckte så mycket om varandra, det fanns en speciell kemi mellan oss.

… Bibi Andersson:

- Varje gång jag är i Stockholm försöker jag hälsa på henne på sjukhemmet. Jag tycker så mycket om henne. Vet inte om hon märker att jag är där, jag hoppas det.

(Bibi Andersson, 79, vårdas sedan snart sex år tillbaka dygnet runt på Stockholms sjukhem, efter en kraftig stroke.)

ARTIKELN HANDLAR OM

Cancer

Köpenhamn

Göteborg