Cynisk satir med ett svagt hjärta

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Familjen Jones

Alla vill vara som Demi Moore. Foto: SF
Alla vill vara som Demi Moore. Foto: SF

DRAMA ”Keeping up with the Joneses” är ett amerikanskt uttryck för att vilja ha vad grannen har. Om dina bekanta har två bilar vill du också. Om kompisen viftar med senaste mobiltelefonen eller ögonskuggan vill du köpa likadan.

Familjen Jones blir förebilder när de flyttar in i småstad och imponerar med prylar och plagg. Företag har insett att det är ett smart sätt att övertyga konsumenterna.

Men det finns problem. Dels för de försäljare som lever låtsasliv och inte får bejaka sina känslor. Dels för de som shoppar mer än vad de egentligen har råd med. För att hänga med grannarna Jones.

Att snegla på vad vänner, kolleger och grannar har och få samma status är en viktig del i konsumtionssamhället. Filmen vill vara en tankeställare, och är välgjord med David Duchovny och Demi Moore som det attraktiva paret. Gary Cole och Glenne Headly spelar grannarna som förgäves försöker uppnå samma coolhet och självsäkerhet.

Börjar bra som en cynisk satir över tron på att shoppa sig lycklig. Filmen har svårare när den försöker hitta ett hjärta innanför produktplaceringen.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN