”Självklart att tacka ja till rollen”

Jan-Olov Andersson på plats vid filmfestivalen i Cannes

CANNES. ”Mad Max: Fury Road” – första filmen i serien på 30 år – hyllas överallt.

Men den kanske viktigaste ”recensionen” fick regissören George Miller på galapremiären i USA.

– När Mel Gibson började skrocka som han gjorde förr i tiden, då förstod jag att han var nöjd med vi har gjort, säger Miller, som såg filmen med de tre första filmernas stjärna i biofåtöljen bredvid sig.

CANNES-BLOGGEN Missa ingenting från Cannes-festivalen – Nöjesbladet på plats

Filmen har inte bara världspremiär på filmfestivalen, utom tävlan, utan också runt hela världen i dag.

Mottagandet har varit väldigt positivt (mina Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus i betyg ligger rätt långt ned på betygsskalan internationellt sett) och alla är på topphumör på presskonferensen direkt efter visningen.

Ja, alla utom möjligen Tom Hardy, som tagit över Mad Max-rollen som Mel Gibson gjorde i tre filmer 1978, 1981 och 1985.

Han ser sådär lite Mikael Persbrandtskt svårmodig ut, som om han skulle vilja vara var som helst utom inför en sal full med journalister.

Han erkänner dock att han var lite orolig för att ta över rollen från Mel Gibson.

– Jag vet ju att det finns många fans som tycker att det bara är Mel Gibson som är Mad Max och var lite orolig för att de kanske skulle tycka det, vad jag än gjorde med rollen. Men egentligen var det självklart att tacka ja, detta universum som George Miller har skapat är allt för intressant för att inte vara med, säger han.

Mel Gibson skulle varit kvar

Faktum är att George Miller nästan kom igång med inspelningen av filmen redan 2003, då fortfarande med Mel Gibson i titelrollen.

Så man kan förstå hans oro över vad hans gamla stjärna och vän skulle tycka.

– Mel Gibson har alltid varit en mycket älskvärd person. En av grejerna med honom är att han kan inte ljuga. Så där satt vi bredvid varandra på galapremiären. Tom Hardy precis bakom oss. Mel lite stel i början. Vi hade inte träffat varandra på länge. Sedan började han skrocka på ett sätt som bara vi som känner honom förstår vad det betyder. Sedan blev det lite knuffar med armbågen. Och så kramar med både mig och Tom efteråt. Det var faktiskt väldigt känslosamt för mig, säger George Miller.

”Kapade av” armen

En nästan ännu större roll än Tom Hardy har Charlize Theron som kvinnliga hjältinnan Furiosa. Hon har rakad skalle. Och bara en arm. I den färdiga filmen har hennes ena arm ”suddats ut” med hjälp av datoranimation.

– Ja, jag var inte beredd att hugga av mig armen ens för den här rollen, säger Charlize Theron och skrattar.

En som är grymt imponerad av hennes skådespelarinsats är Nicholas Hoult, som har filmens tredje största roll.

– Vi höll ju på väldigt länge med scenen där Tom och Charlize nästan slår ihjäl varandra. Jag är ju med mitt i scenen, men ligger utslagen mest hela tiden, så jag hade gott om tid att studera hur de jobbade. Så otroligt häftigt att se hur Charlize hela tiden stod, gick, låg, föll och slogs som om hon bara hade en arm, säger han.

Fler filmer kan vara på gång

Det har pratats om fler filmer i serien. Tom Hardy lär redan ha tackat ja. Men George Miller ligger än så länge lite lågt.

– Det finns många idéer. Men vi var färdiga med den här filmen bara häromveckan. Det känns som att ha varit gravid i evigheter och äntligen fått föda. Jag orkar inte tänka på ännu en Mad Max-film ännu.

Publisert: