”The nun” har svårt att stå på egna ben

Senaste ”Conjuring”-spinoffen är ett traditionellt spökhus

avStefan Hedmark

The nun

Regi Corin Hardy, med Demián Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet.


FILMRECENSION. ”The nun” har en framtid som spökhus på valfritt nöjesfält.

Men det är svårt att bli frälst av den demoniska nunnan när hon ska stå på egna ben.

SKRÄCK. Det är skräckserien som bara fortsätter att expandera.

Efter två ”Conjuring” och ytterligare två filmer om den högst levande dockan Annabelle är det dags för ännu en bifigur att få sin egen film – nunnan från ”Conjuring 2” (2016), som egentligen är demonen Valak. Som väntat knyter ”The nun” an till originalet, både i början och slutet av filmen. Tyvärr blir det mest en påminnelse om att det var mer ös i Valak förra gången.

”The nun” utspelas i Rumänien 1952. Vi befinner oss ute på landsbygden och byborna förhåller sig till det lokala klostret lite på samma sätt som det brukar vara i filmer om ”Dracula” – alla vägrar att gå i närheten av det och spottar över axeln om de hör klostrets namn, för att hålla ondskan borta.

En präst och en novis paras ihop

Att saker och ting inte är helt okej i klostret vet även Vatikanstaten. När en av nunnorna tar livet av sig skickar Rom en av kyrkans främsta utredare av ockulta fenomen, fader Burke (Demián Bichir), som av oklara skäl även paras ihop med Irene (Taissa Farmiga), en novis som ännu inte har avlagt sina löften.

1 av 3 | Foto: Warner
Bonnie Aarons spelar skräcknunnan.

Att klostret inte längre står på helig mark är tydligt så fort den omaka duon kommer dit. Byggnaden döljer en ondskefull hemlighet som har legat vilande i århundraden, men väckts till liv under andra världskriget då bomber föll över klostret.

Filmen lider av samma problem som ”Annabelle”. Det är inte lätt att ta en bifigur, som fungerar mycket väl i några enstaka scener, och kasta in den i rampljuset. Plötsligt måste dockan eller nunnan bära en hel berättelse. Eftersom de är rätt stillastående figurer krävs det mycket arbete med storyn och de nya karaktärer som har skrivits för filmen.

Spelas av Vera Farmigas syster

Prästen och novisen engagerar inte nämnvärt, även om det är lite kul att den sistnämnda spelas av systern till Vera Farmiga, som ju har en bärande roll i ”Conjuring”-filmerna.

Inne i klostrets korridorer fungerar det ofta som i ett traditionellt spökhus, med nunnor och rysliga barn som dyker upp och säger bu. Kanske skulle det vara läskigare att besöka ett nöjesfält med en ”The nun”-attraktion än att se den här rullen?

Filmmakarna försöker så gott de kan att variera rysningarna, men det är inte hög alkoholhalt i nattvardsvinet på den här gudstjänsten.

Amen.

Skådespelaren tar avstånd från partiet på sin Instagram 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM