Stark film om en förödande livslögn

Publicerad:
Uppdaterad:

Motståndaren

Franskt drama i regi av Nicole Garcia med bl a Daniel Auteuil, Géraldine Pailhas och Emmanuelle Devos.

Lugnet före stormen.
Foto: triangelfilm
Lugnet före stormen.

Den 9 januari 1993 mördade en man vid namn Jean-Claude Romand sin fru, sina barn och sina föräldrar. Det toppade han med att göra ett misslyckat självmordsförsök. Karln hade levt i en fantasivärld i 18 år. Hela hans liv var en lögn, och när det började uppdagas flippade han ur. Totalt.

"Motståndaren" är den otäcka berättelsen om Jean-Claude, som här heter Jean-Marc Faure. Jean-Marc spelas av Daniel Auteuil och han gör ett absolut hästjobb. Han får en faktiskt att, åtminstone till en början, känna en viss sympati för det fega kräket till make och far som är hans rollfigur.

Verklighetsbaserade filmer blir ofta starka upplevelser och "Motståndaren" är verkligen en riktig käftsmäll. I början har man bara en förvirrad känsla av att den här mannen har gjort någonting riktigt dumt men sakta, sakta uppdagas det exakt vad - och det blir en obehaglig upptäckt.

Det här är en långsam film med många korta, ganska händelselösa scener. Men när alla bitarna faller på plats på slutet förstår man varför. Det nerskruvade tempot och tystnaden har fått paniken inne i Jean-Marcs huvud att höras desto bättre.

"Motståndaren" lämnar avtryck. Gå och se den men gör det inte på en dålig dag.

Karolina Fjällborg

Publicerad: