Formel 1

Ronnie Petersons liv blir film

Av: 

Erik Åberg

FILM

Dog i våldsam krasch – nu blir racerförarens liv berättat i ”Superswede”

Racerföraren Ronnie Petersons liv och karriär blir dokumentärfilm, kan Nöjesbladet berätta.

Hösten 2017 beräknas ”Superswede” möta biopubliken.

– Nu, 38 år efter hans bortgång, är det dags att berätta denna gripande och fantastiska historia, säger regissören Henrik Jansson-Schweizer.

Året var 1978 när Sveriges mest framgångsrika racerförare genom tiderna gick bort efter en våldsam krasch. Det var på banan Autodromo nazionale Monza i Italien som olyckan inträffade kort efter startskottet. Ronnie Peterson skadades allvarligt och avled dagen efter på sjukhus endast 34 år gammal.

Nu, 38 år senare, blir det film om mannen som kallades för ”Superswede”. För regin står Henrik Jansson-Schweizer, tidigare känd för ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

– För mig personligen var Ronnie Peterson min idol när jag var liten. Jag var nio när han förolyckades nere på Monzabanan och det var en stor chock för mig men också för hela landet, säger han.

Ett stort material arkivbilder har tagits fram till produktionen och flera racingstjärnor har visat sitt intresse.

– Jag kan med stor sannolikhet säga att många av de största racingprofilerna som var aktiva på den tiden kommer vilja medverka i filmen, säger Henrik Jansson-Schweizer.

En kärlekshistoria

Även Ronnie Petersons dotter Nina Kennedy är med både framför och bakom kameran som medproducent.

– Det var extremt viktigt för filmen att vi fick med Nina och hennes familj. Jag är otroligt glad att jag fått förtroendet av henne och familjen. Det är ett väldigt hedersamt uppdrag, säger Jansson-Schweizer.

Förutom Ronnie Petersons karriär kommer filmen också handla om livet runt honom - framförallt om kärleken Barbro.

– Först och främst är det en film och människor och inte motorer, säger regissören Henrik Jansson-Schweizer.

Dokumentären produceras av bolaget Nice Drama som tidigare gjort ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

”Superswede” beräknas ha premiär hösten 2017. Därefter kommer den finnas exklusivt på streamingtjänsten Viaplay under våren 2018.

ANNONS EXTERN LÄNK

Shoppa solglasögon och badkläder hos Åhléns - här är årets trender.

Åhlens

Publisert:

LÄS VIDARE

Bästa biofilmerna som släpps direkt till din tv

ÄMNEN I ARTIKELN

Formel 1