Woody Allen, 80, har inga planer på att trappa ned

FILM

Fortsätter göra filmer så länge någon vill bekosta dem

1 av 2 | Foto: Woody Allen under presskonferensen.

CANNES. Ta det som ett hot eller ett löfte.

Filmfestivalens äldsta regissör – Woody Allen, 80 år – tänker inte kasta in handduken än på länge.

– Min pappa blev över 100 år, min mamma strax under. Det blev jackpot när det gäller gener. Så jag fortsätter filma så länge det finns folk som är dumma nog att bekosta mina filmer, sa han på presskonferensen för ”Café Society”.

Han verkade stundtals lite förvirrad, men det berodde mest på att han hör dåligt.

– Jag har hörapparat och sedan har jag den här apparaten över den (ett slags hörlurar där till exempel frågor på franska översätts till engelska) och det blir lite rörigt i skallen i bland.

Han var på ovanligt gott och skämtsamt humör och fick väl svara på ungefär 75 procent av frågorna, Kristen Stewart och Jesse Eisenberg 10 procent var och då blev det inte mycket kvar till skådespelarna Blake Lively och Corey Stoll och filmfotografen Vittorio Storaro.

Och det kom att handla mycket om åldrar.

Hur han själv håller sig i form.

– Jag äter bra och motionerar. Men det är klart jag vet att en dag kanske jag vaknar upp med en stroke och sedan får någon köra omkring med mig i en rullstol och då kommer folk att titta på mig och säga Där sitter han som en gång var Woody Allen.

Han fick också frågan om den regelbundet återkommande  åldersskillnaden i mäns och kvinnors förhållanden i hans filmer. Äldre män och yngre kvinnor. I ”Cafe Society” är det Steve Carell, 53, och Kristen Stewart, 26.

Varför inte en film om en kvinna i 50-årsåldern och en tjugo år yngre man?

– Jag skriver om sådant jag har erfarenhet av själv eller folk i min umgängeskrets har varit med om. Annars blir det inte autentiskt.

– När jag var 30 var jag hopplöst förälskad i en kvinna runt 50-strecket. Väldigt vacker. Väldigt gift. Och hon var helt ointresserad av mig.

”Café Society” har Sverige-premiär 7 oktober.