Historien om "Arn"

FILM

Sveriges dyraste filmprojekt har kantats av skandaler

Foto: Joakim Nätterkvist och Sofia Helin som Arn och Cecilia.

Mastodontprojektet är äntligen i hamn. Nu återstår bara att se hur kritiker och publik tar emot filmen om "Arn - Tempelriddaren”.

Produktionen har kantats av problem och skandaler. Här är en kortfattad historia om Sveriges dyraste filmprojekt genom tiderna.

”Arn – Tempelriddaren” är baserad på Jan Guillous trilogi om den svenske korsriddaren Arn Magnusson.

Resultatet är två långfilmer, en tv-serie och en ihopklippt version för den internationella marknaden. Filmen har sin stora premiär den 25 december 2007, men visas första gången den 17 december i Skara.

Filmen har spelats in i Västergötland, Marocko och i Skottland.

Budgeten ligger på ca 220 miljoner kronor.

Produktionen har kantats av problem och bråk sedan starten . Arbetet med att göra film av Jan Guillous succéböcker om tempelriddaren Arn har pågått i flera år. Ett öppet bråk mellan producenten Hans Lönnerheden och Jan Guillou om att Guillou snuvades på sin biljett till Oscargalan sedan "Ondskan" nominerats gjorde att det hamnade på is ett tag. Men till slut gick SF in och räddade projektet genom att köpa rättigheterna.

Under inspelningen drabbades skådespelarna av olika blessyrer – bland annat fick Gustaf Skarsgård ett svärd i pannan .

Den 6 augusti 2007 lät SVT meddela att de drog sig ur projektet på grund av att de extrascener som utlovats till TV-serien inte blivit inspelade. TV4 tog över SVTs plats i projektet.

I oktober hamnade filmen återigen i blåsväder när den blev barnförbjuden. Enligt Statens biografbyrå innehöll filmen blodiga våldsscener där "halsar skärs upp” och "huvuden och lemmar huggs av” . SF valde då att klippa bort 52 sekunder så att den fick 11-årsgräns .

Ledmotivet till filmen görs av The London Symphony Orchestra och Laleh – tillsammans. Sången heter ”Snö”.

aftonbladet.se