Filmrecensioner

Ett ärligt försök att fånga spelets stil

Nya ’Mortal kombat’ är snårig men har medryckande stridsscener

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Betyg: 2 av 5 plus

Mortal kombat

Regi Simon McQuoid, med Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson.


FILMRECENSION. 1990-talet var decenniet då filmatiseringar av spel var så dåliga att de blev ett stående skämt.

”Mortal kombat” var inget undantag.

Den nya versionen är åtminstone ett steg framåt.

ACTION. Nåväl, det är säkert många som inte håller med om den sammanfattningen. 1995 års ”Mortal kombat”, med bland andra Christopher Lambert i rollistan, har sina fans och under de senaste åren har det gjorts försök att höja filmens status. Där jag och många andra mest ser något löjeväckande hyllar försvararna filmen som ”lekfull” och ”ikonisk” (där tappade det ordet all mening).

Den här rebooten saknar kanske originalfilmens sinne för humor, grälla färger och gränslösa skådespelarinsatser. Och visst, vilket Eurovisionbidrag är troligast att du kommer att nynna på i sommar, kritikerhyllade Schweiz eller kitschsmockan ”Mata Hari”?

Den nya ”Mortal kombat” är inte en uppenbarelse i sin genre, men spelets fans borde uppskatta ett ärligt försök att fånga dess stil.

Hiroyuki Sanada och Joe Taslim i ”Mortal kombat”.

Foto: Warner

En sprakande envig

Handlingen börjar i 1600-talets Japan med en våldsam, sprakande envig mellan två mäktiga ninjor. Bi-Han (Joe Taslim) vinner och lever vidare som en återkommande skurk i filmens handling, medan Hanzo (Hiroyuki Sanada) dödas. Det är ändå inte det sista vi ser av Hanzo. I nutid attackeras MMA-boxaren Cole Young (Lewis Tan) av Bi-Han på order av en trollkarl. Cole överlever och slår sig samman med flera andra kämpar som har ett speciellt drakmärke på kroppen gemensamt. Det leder dem till ”Mortal kombat”, en stor tävling mellan olika dimensioner.

Spelets fans sitter säkert och bockar av alla ingredienser i handlingen som de känner måste vara med för att få deras godkännande. För alla andra kan snårigheten till sist bli för mycket och även om här finns färgstarka rollfigurer, som en ständigt förbannad, skäggig australier (Josh Lawson), är det svårt att bry sig om dem och vad de kämpar för.

Ludi Lin och Max Huang i ”Mortal kombat”.

Foto: Warner

Absurt blodsprutande scener

Filmen flörtar med det ursprungliga spelet. En del av den kritik som fanns mot föregångaren från 1995 var att våldet var för nedtonat. ”Mortal kombat” är ett brutalt, blodigt spel som till och med var ämne för politiska kontroverser på 90-talet. Här finns några absurt blodsprutande scener, som en liten blinkning till spelet, men effekten är mest att vi tänker på hur lite vi upprörs numera av den sortens film- och spelvåld.

Som mest roande blir det i de medryckande stridsscenerna. I slutet anar vi vad en potentiell uppföljare kommer att handla om, då en av spelseriens mest berömda figurer står redo att göra entré. Kanske krävs det i så fall en stjärna som står ut lite mer än den här rollistan.

”Mortal kombat” finns att hyra på flera strömningstjänster.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd - handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Harry Potter-stjärnan: Vi är som astronauter

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Mortal Kombat