”Avatar” galans stora vinnare

Los Angeles. Avatar utsågs till bästa film på söndagens stjärnspäckade Golden Globe-gala i Los Angeles. James Cameron knep även regi-priset för den tredimensionella science fiction-berättelsen som nu gör segertåg världen runt.

Avatar har hyllats som en milstolpe på grund av den revolutionerande användningen av 3D-kameror och annan spetsteknik. Filmen är redan på väg att passera Titanic när det gäller intjänade pengar. Även det dramat regisserades av Cameron som fick en Golden Globe för insatsen 1997.

”Inte förbereddd”

I sitt tacktal inför Hollywoods grädda sade Avatar-regissören att han väntat sig att förlora mot ex-hustrun Kathryn Bigelow, som var nominerad för Irak-dramat The Hurt Locker.

– Jag är inte förberedd. Ärligt talat trodde jag att Kathryn skulle ta hem det här, sade James Cameron.

– Men missta er inte, jag är väldigt tacksam, tillade Cameron när han tog emot priset på galan i Los Angeles på söndagskvällen (amerikansk tid).

Bullock på topp

Golden Globe brukar kunna vara en vägledning för vilka som kommer att göra bra ifrån sig på Oscarsgalan. Och i sådana fall ligger nog Sandra Bullock bra till. 45-åringen tycks nu stå på toppen av sin karriär och fick en Golden Globe som bästa kvinnliga dramaskådespelare för rollen som inspirerande mentor i The Blind Side. Hon fick stående ovationer när hon hämtade priset.

Jeff Bridges utsågs till bästa manlige skådespelare för sitt porträtt av en alkoholiserad countrysångare i Crazy Heart.

Den 60-årige Hollywood-veteranen, som tidigare varit nominerad för en Golden Globe tre gånger men aldrig vunnit, har redan haft stora kritikerframgångar för prestationen. Och när han klev upp på scenen möttes även han av stående ovationer.

– Ni skruvar verkligen upp min undervärderade ställning, skojade han innan han tillägnade priset hustrun och familjen.

TT-AFP-Reuters

Publisert: