Depp på mördarjakt

FILM

From Hell

Foto: FOX
Prostituerade Heather Graham och opium-stinne kommissarien Johnny Depp.

(DVD VHS)

Hösten 1888, i Londons slumkvarter, mördade Jack Uppskäraren fem kvinnor på de mest fasansfulla sätt.

Det har funnits massor av teorier om vem eller vilka som låg bakom dåden och det har skrivits böcker och gjorts filmer. Teorin som lanseras i den här filmen är knappast mindre trovärdig än någon annan. Här finns också inslag som har med frimurarnas makabra traditioner att göra.

Johnny Depp är utmärkt som den flummige kommissarie Abberline, som röker opium och dricker absint, för att han i påtänt och berusat tillstånd hemsöks av syner som kanske hjälper honom att lösa mordgåtan. Robbie Coltrane är hans vapendragare.

Filmen bygger på en högt ansedd tecknad seriebok och tvillingbröderna Hughes har också lånat friskt från just seriernas bildspråk. Ett utmärkt sätt att berätta just den här historien. Med bara några enkla bilder förflyttar de åskådaren snabbt till rätt tid, miljö (Prags trånga gator i verkligheten) och stämning (mycket dimma!) och så mycket som möjligt berättas i bilder.

Spännande, makabert, blodigt och med en lite gripande kärlekshistoria, mellan Abberline och en prostituerad. Tyvärr spelas hon av Heather Graham, på tok för nollställd, söt och välartad.

Jan-Olov Andersson