Alan Rickman har avlidit – blev 69 år

Höll sjukdomen hemlig - J.K. Rowling: "En stor talang"

Den karaktäristiska rösten har tystnat.

Skådespelaren Alan Rickman har gått bort efter en tids sjukdom.

Han var omgiven av familj och vänner, uppger familjen till The Guardian.

På torsdagen bekräftade familjen att skådespelaren Alan Rickman gått bort i cancer, i hemstaden London.

Alan Rickman, familjen och vännerna hade hållt sjukdomen hemlig.

Svenska skådespelaren Amanda Ooms spelade mot Alan Rickman i "Mesmer" från 1994. De höll kontakten så länge Amanda Ooms bodde i London. Hon har precis fått höra om Rickmans död när Aftonbladet når henne.

– Kära nån, vad sorgligt. Han var en stor man på alla sätt. Han hade hög röst och stora rörelser, han var generös. Vi måste komma ihåg att leva våra liv nu, det är allt jag har att säga, säger Amanda Ooms.

Känd i rollen som Snape

Alan Rickman är bland annat känd som Professor Severus Snape i filmatiseringarna av "Harry Potter"-böckerna.

– Mina tankar är med Rima och resten av Alans familj. Vi har förlorat en stor talang. De har förlorat en del av sina hjärtan, skriver Harry Potter-författaren J.K. Rowling på Twitter.

Daniel Radcliffe spelade rollen som Harry Potter i de åtta filmerna. Han beskriver Alan Rickman som "en av de mest lojala och stöttande människorna i filmbranschen".

– Han uppmuntrade mig, både under inspelningarna och tiden efter "Harry Potter"-filmerna. Jag är rätt säker på att han kom och såg allt jag någonsin gjorde på scen, både i London och New York, skriver Daniel Radcliffe i ett hyllningsbrev.

”Har precis kysst honom farväl”

Även Emma Thompson spelade mot Alan Rickman i tre Harry Potter-filmer. De har medverkat i flera filmer gemensamt, bland annat ”Love Actually” och ”Sense and Sensibility”, och är goda vänner.

– Alan var min vän och det här är så svårt att skriva för jag har precis kysst honom farväl. Det jag kommer ihåg mest i detta smärtsamma ögonblick är hans humor, intelligens, vishet och godhet, säger hon i ett uttalande via New York Times kulturreporter.

Spelade skurkarna

Alan Rickman hann spela många karaktärer under sin 30 år långa filmkarriär. Han var älskad för sina skurktolkningar, bland annat som sheriffen i Nottingham i "Robin Hood: Prince of thieves" från 1991, titelrollen i "Rasputin" från 1996 och Hans Gruber i "Die Hard" från 1988.

Den sistnämnda rollen lär han ha fått bara två dagar efter att han flyttat till Los Angeles som 41-åring.

Andra minnesvärda roller är från "Love Actually" och "Sweeney Todd".

Den senaste filmen Alan Rickman spelade i, "Eye in the sky" har ännu inte haft svensk premiär. 2014 regisserade han filmen "A little chaos", där han själv spelade solkungen Ludvig XIV.

Hyllas med höjda trollstavar

Hyllningarna till Alan Rickman trillar in på sociala medier. Under hashtaggen #WandsUp delar "Harry Potter"-fans bilder på höjda trollstavar i Alan Rickmans ära. Komikern och skådespelaren Stephen Fry har läst in Harry Potter-ljudböckerna på engelska.

– Vilken fruktansvärt tråkig nyhet om Alan Rickman. Hans närvaro på både scenen och duken var förhäxande, skriver han på Twitter.

Gifte sig i hemlighet

I april 2015 gifte sig Alan Rickman med sin livspartner Rima Horton, efter att ha varit tillsammans i 50 år. Bröllopet skedde i största hemlighet.

– Vi har gift oss. Alldeles nyligen. Det var fantastiskt, för ingen var där. Efter bröllopet i New York gick vi över Brooklyn Bridge och åt lunch, sa Alan Rickman till tyska tidningen Bild.

Alan Rickman blev 69 år. Han skulle ha fyllt 70 år i februari 2016.

"Control your emotions" Sorry, I just can't #RIPAlanRickman #WandsUp https://t.co/SoFAaVz3iX
Publisert: