Filmrecensioner

Regidebut som lyckas engagera

Av: 

Stefan Hedmark

FILM

Så många Betyg: 1 av 5 plus får The water diviner av Russell Crowe

SCHIZOFREN KÄNSLA ”The water diviner” växlar mellan nattsvart mörker och uppsluppen India Jones-action.
SCHIZOFREN KÄNSLA ”The water diviner” växlar mellan nattsvart mörker och uppsluppen India Jones-action.

DRAMA När Russell Crowe begår regidebut reser han hem i stället för att bara plocka något actionmanus enligt formulär 1A i Hollywood. Klokt.

Året är 1919 och första världskriget är slut. Den australiske lantbrukaren Joshua Connor (Crowe) miste tre söner i slaget om Gallipoli, en turkisk halvö där styrkor från Australien och Nya Zeeland deltog på britternas sida. Efter ytterligare en tragedi bestämmer sig Connor för att resa dit och hitta sönernas kroppar.

I Istanbul blir han tillsagd av det brittiska konsulatet att inte åka till Gallipoli eftersom ett stort arbete pågår där ute med att hitta och begrava delar av tusentals stupade soldater. Men Connor trotsar ordern ...

Ambitionen är hög. Den nykläckte regissören vill tydligt visa att konflikter mellan kulturer finns kvar även efter att kulorna har slutat vina, men att hoppet lever om försoning och förståelse. En kantig vänskap påbörjas med en turkisk officer och Connor får ett gott öga till en hotellinnehavare­ (Olga Kurylenko) som också miste nära och kära under kriget.
 

Det blir engagerande, ibland oförutsägbart, och gripande mot slutet när hela sanningen om vad som hände på Gallipoli kommer fram. Crowe är själv en klippa i huvudrollen.

Som helhet ger filmen dock ett lite schizofrent intryck. Man kastas från nattsvarta, grymma krigs­scener i flashbacks till rafflande jakter med Crowe som är mer uppsluppna, nästan i Indiana Jones-stil.
 

Däremellan vilar filmen i några romantiska möten mellan Connor och hotellinnehavaren som är så klyschigt arrangerade för att öka publikens känsla av romantik att de ser ut som reklamfilmer. Ett hav av stearinljus mellan två älskande ser mysigt ut i en simpel kärleksfilm. Men i det här vuxnare sammanhanget kolliderar det lite klumpigt med de mörkare delarna.
 

Nåväl. Romansen känns ändå inklämd. Crowes fokus ligger på Connors lidande och envisa ansträngningar för att hitta sina söner, samt vilka lärdomar vi drar av krig. Då och nu. Det är där filmens värde ligger.

BONUS

SE OCKSÅ … klassikern ”Gallipoli” (1981) med en ung Mel Gibson i huvudrollen som en av alla de australiska soldater som frivilligt stred i Turkiet 1915.

VISSTE DU ATT … det här blev fotografen Andrew Lesnies sista film? Han arbetade på alla ”Sagan om ringen”- och ”Hobbit”-filmerna och vann en Oscar 2002. Han dog den 27 april.

JUST NU … har Crowe spelat in en thriller med sin gamla ”LA konfidentiellt”-kollega Kim Basinger. ”The nice guys” har premiär nästa år.

ANNONS

Nu kan du fynda det populäraste modet med upp till 70% rabatt hos Bubbleroom!

Extern länk från Bubbleroom

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

”Får hämta dem i fyllecellen på morgonen”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Film

Russell Crowe

Olga Kurylenko