Filmrecensioner

Kvick i tanken men tröga kroppsskämt

Av: 

Jens Peterson

FILM

Så många Betyg: 1 av 5 plus får Spy

KOMEDI CIA:s hemliga agenter är välkända för Boven. Både den Bondelegante Bradley Fine (Jude Law) och den hårtslående svärande Ford (Jason Statham). Nu ska en bärbar atombomb säljas till terrorister. Vem ska CIA skicka för att spionera på skurkarna och försöka få reda på var bomben finns?

En agent som aldrig varit ute på fältet och därför inte är känd för de kriminella. Susan Cooper (Melissa McCarthy) tas upp från källaren och flyger till Paris.

Hon är en skicklig komiker och det är en rolig idé att kasta ut henne i en actionvärld av biljakter, skottlossningar, brutala slagsmål och smygande på internationella kasinon.

Men måste en så stor del av humorförsöken handla om hennes utseende?

Jo, hon är kortare än de flesta. Och jo, hon ser ut att väga lite mer än genomsnittet för den längden. ”Spy” lägger väldigt mycket energi på att kommentera hur huvudpersonen ser ut och i vilken fysisk form hon är.

Ibland är det fyndigt förvisso, men det blir motsägelsefullt. Filmen vill ändå säga och visa att även de som inte ser ut som filmens vanliga actionhjältar kan rädda världen. Varför då tjata om hur McCarthys rollfigur ser ut och rör sig.

Annars finns här en del underhållande scener och kvick dialog. Engelskan Melinda Hart är rolig kollega till Susan Cooper, och Alison Janney som hennes chef är som alltid utmärkt. Jason Statham driver med sig själv. Som helhet funkar ”Spy”.

Komikern Björn Gustafsson har några minnesvärda minuter som hejduk åt den kriminella ledaren Rayna Boyanov (Rose Byrne) i Budapest. Han och Melissa McCarthys rollfigur har ett par verbala dueller där de attackerar med fantasifulla förolämpningar. Gustafsson är sevärd, på gränsen till gråt när han blir utskälld, men det är en mycket liten roll.

Från en annan del av underhållninsgvärlden kommer 50 Cent och spelar sig själv.

I mixen finns också en kladdande italiensk spion med bröstfixering. Ett par fotomodelliga kvinnor på både den goda och onda sidan, samt smokingliraren Jude Law vars utseende också ägnas några utläggningar.  Det pratas nästan oavbrutet om frisyrer och kläder och kroppsöppningar. Hemorrojder och pruttar och laxermedel. Kaskadkräkning.

Ibland blir det så mycket om kroppar att man känner för att uttala filmtiteln på svenska.

BONUS

SE DET HÄR OCKSÅ: ”Pitch perfect 2” är en underhållande komedi med Anna Kendrick och danskan Birgitte Hjort Sørensen som duellerar i sång.

VISSTE DU? Paul Feig som skrivit och regisserat ”Spy” regisserade även ”Bridesmaids” och ”Heat” med Melissa McCarthy. Fast andra skrev manus.

JUST NU... Förbereder Björn Gustafsson sig på att skriva skämt till stand up-turnéen ”Badjävlar” som har premiär den 23 juli i Visby.

ANNONS

Bikinis, klänningar och strandkläder. Fynda sommarmode på Ellos sommar-rea!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Jason Statham

Melissa McCarthy

Anna Kendrick