Våldsam åktur från Disneys imperium

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Så många får Tomorrowland: A world beyond

1 av 2

SCIENCE FICTION Tomorrowland är en avdelning i nöjesparken Disneyland. Den häftigaste attraktionen i Tomorrowland är berg- och dalbanan Space Mountain som är gigantisk och inomhus och delvis går i mörker.

Och så ska det bli en film för att hålla igång intresset för nöjesfälten och sälja leksaker.

Man vad ska den handla om?

Brad Birds historia tar smart avstamp i 1950- och 1960-talens framtidsoptimism kring teknik och uppfinningar. Rymdåldern! När vi trodde världen skulle få flygande bilar och vi ­alla susa fram som tecknade tv-familjen Jetson. Walt Disneys parkdel 1955 skapades i den andan. Jules Verne-fantasi.

I filmen möter vi en äppelkindad entusiastisk pojke i mellanstadieåldern på väg till världsutställningen i New York 1964. Han har med sig en egen uppfinning och möter några intressanta personer, bland annat flickan Athena som ger honom kontakt med en annan dimension. En framtida rymdvärld.

I nutid lär vi känna ­filmens andra huvudperson. Casey (Britt Robertson) är en tonårsflicka i Florida som försöker stoppa rivningen av rymdbasen Cape Canaveral där hennes pappa jobbar. Hon är smart, äventyrlig, teknikkunnig och kastas snart in i vilda äventyr från Texas till skogarna i New York state.

Athena (spelad av 13-åriga engelskan Raffey Cassidy) är också en handlingskraftig hjälte, som berättar vad som händer och varför för Casey. Samtidigt som de kämpar mot otäcka robotar utsända från framtiden som försöker döda dem.

Det är skickligt filmberättande. Brad Bird blev känd som regissör till animerade pärlor som ”Järnjätten”, ”Superhjältarna” och ”Råttatouille” innan han gjorde ”Mission: Impossible – Ghost protocol”. Han ­behärskar action och effekter och får med sig de mänskliga historierna i mer lugna stunder.

Bitvis rätt otäck och våldsam. Budskapet är enkelt och filmen verkar mest vända sig till äventyrslystna teknikvänner i 10–12 årsåldern.

Fast det egentliga budskapet är väl att åka till närmaste Disneyland och köpa biljett till karusellerna. Det snurrar runt och runt och upp och ner men du har bara kommit tillbaka till startpunkten när resan är över.

BONUS

SE DET HÄR OCKSÅ: ”Avengers – age of Ultron”. Ännu en smart actionfylld superhjältefilm i ­Marvelserien som blandar spänning med humor.

VISSTE DU? ”Pirates of the ­Caribbean” bygger också på Disneys attraktion och gick bra. ”Haunted mansion” och ­”Country bears” floppade.

JUST NU: Pratas det om att göra film även av Disneys ”It’s a small world”. Redan åkturen är seg med gräslig musik; den syns och hörs i ”Tomorrowland”.

Publicerad: