Snygg, välspelad och engagerande

avJan-Olov Andersson

Så bra är Ruben Östlunds ”Turist”

1 av 3

Turist

Regi: Ruben Östlund, med Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren, Kristofer Hivju, Fanni Metelius, Bardy Corbet.

DRAMA Ruben Östlunds fjärde långfilm hade världspremiär på Cannes-festivalen i våras och vann Prix du Jury, andra pris, i sidosektionen Un Certain Regard. Jag gav betyget .

Filmen borde ha varit med i huvudtävlingen om Guldpalmen. Ingen film i Cannes var bättre än ­”Turist”.

Här har Ruben Östlund äntligen utnyttjat alla sina talanger på exakt rätt sätt.

Det tidigare ibland lite ­kyliga observerandet av mänskligheten, har här ersatts av mer närhet och empati, ibland avbrutet av en väldigt drastisk humor, i skildringen av en svensk familjs totalt misslyckade semester i Alperna.

Tidigt i filmen sitter de på en uteservering när en lavin närmar sig. Panik uppstår. Mannen i familjen, Tomas (Johannes Bah Kuhnke), flyr och lämnar de övriga i sticket. Alla överlever. Men inte Tomas självkänsla, när hustrun (Lisa Loven Kongsli) konfronterar honom med hans feghet. Bästa polarna (Kristofer Hivju, Fanni Metelius) blir också chockade och illa berörda av ­Tomas beteende. Ska äktenskapet överleva semestern?

Om Östlund (som han har sagt) har skapat filmhistoriens bästa lavinscen, är jag inte man att avgöra. Det finns inte så mycket att jämföra med. Den är maffig, i en enda lång tagning. Hade kanske fått ännu mer skrämseleffekt, med närbilder och snabba klipp. Ibland drar Östlund också, även om det är ett med­vetet berättargrepp, ut lite för länge på scenerna.

Såg dock om filmen häromkvällen, inför en fullsatt salong. Kände då att det är ytterst sällan jag har sett en svensk film som inte bara är en så snygg, välspelad, närgången och engagerande berättelse om en familj och framför allt en man i djup kris, det är också en film som är perfekt in i minsta detalj. Inte minst hur man använder ljud och musik.

Och filmen väcker tankar och känslor och orsakade publikreaktioner som få andra filmer. Inte minst fungerar humorn.

Det lär bli Guldbagge-nomineringar i varenda ­kategori. Bah Kuhnke, Kongsli och Hivju är alla makalöst bra.

Några månaders betänketid gör att jag ändrar mig. ”Turist” är ett fulländat mästerverk. Betyget höjs till .

ARTIKELN HANDLAR OM