Film

Oscars-vinnande filmskapare död – stjärnorna sörjer

Av: 

Mathilde Albinsson

FILM

Den prisade filmskaparen William Goldman har dött.

Han vann under sin karriär två Oscarsstatyetter.

”Så sorgligt att höra om William Goldmans bortgång. Han var både kvick och begåvad”, skriver Stephen King på Twitter.

William Goldman var en amerikansk romanförfattare, manusförfattare och dramatiker. Han dog under under fredagen i sitt hem i Manhattan. Det berättar Goldmans familj och vänner för Deadline. Goldmans syster bekräftar dessutom för Washington post att den hyllade filmskaparen dog av komplikationer som tillstött efter en tids sjukdom i cancer och lunginflammation.

Goldmans karriär spann över decennier om omfattade ett flertal storverk. Han vann två Oscarsstatyetter, en för bästa originalmanus för ”Butch Cassidy och Sundance kid” och en för bästa manus baserat på annat verk för ”Alla presidenters män”.

Han började sin bana på Broadway, där han fick flera av sina pjäser producerade, innan han flyttade till Hollywood för att skriva filmmanus. Under 1980-talet skrev han sina memoarer baserat på livet på Broadway och i Hollywood.

Filmen ”Bleka dödens minut” blev hans återkomst till filmvärlden i slutet av 1980-talet, som är en adaption av en av hans romaner.

Hans förmåga att skriva manus ledde till att han ofta kallades in som ”manusdoktor” i projekt där man på ett eller annat sätt kört fast.

Kändisarna sörjer

Många celebriteter tar till sociala medier för att hedra Goldmans minne.

”Så sorgligt att höra om William Goldmans bortgång. Han var både kvick och begåvad. Hans filmmanus av min bok Misery var en vacker sak”, skriver Stephen King på Twitter.

William Goldman 1977.

”William Goldman var en stor del i att skapa några av de främsta filmerna från 70-talet och fram. Hans bok om att skriva för filmduken var en prövosten för mig och jag kände mig starstruck när jag såg honom på Knicks matcher”, skriver Ben Stiller på Twitter.

”Legendariska William Goldman har dött. Ha gav oss ’Bleka dödens minut’ (boken är till och med bättre än filmen), ’Butch-Cassidy och ’Alla presidenters män’ och underhållningbranschens bästa bok, ’Adventures in the Screen Trade’. Han var också en sann vän. Tack, kära Bill”, skriver Mia Farrow på Twitter.

William Goldman blev 87 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Publisert:

LÄS VIDARE

Filmerna som fick oss att glömma boken

ÄMNEN I ARTIKELN

Film