Här blir Alban girig filmskurk

FILM

Svenska inspelningsteamet har hittat sitt eget Hollywood – en skrot mitt i Moçambique

1 av 4 | Foto: PAUS FRÅN SKÅDISSLITET Dr Alban slår sig ner framför en gammal rostig maskin på skrotupplaget i Maputo där inspelningen av filmen ”Seanfrica” äger rum. Han har just denna dag ledigt från inspelningen. I bakgrunden jobbar kollegorna Sean Banan, Kikki Danielsson och Johannes Brost för fullt, bara ett stenkast från Maputos slumkvarter.

Maputo. Kikki Danielsson, Sean Banan och Johannes Brost.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att även Dr Alban är klar för vad som kan bli Sveriges galnaste film någonsin – ”Seanfrika”.

– Att göra film är samma grej som att göra en musikvideo, säger han.

Han har hållit sig undan rampljuset i Sverige under lång tid.

Nu gör Dr Alban, 54, stor comeback – men inte genom att släppa en platta.

I stället hittar Nöjesbladet honom på ett dammigt skrotupplag i Moçambiques huvudstad Maputo, där han håller på att spela in film tillsammans med Sean Banan, Kikki Danielsson och Johannes Brost

Hans rollfigur i SF:s stora satsning ”Seanfrica” är en skruvad version av honom själv.

– Allting klaffade så då tänkte jag varför inte? Sean är duktig på det han gör, och Kikki gör det hon ska göra, perfekt, och jag försöker

göra det jag ska göra också, säger han och skrattar.

Varmaste dagen

Han funderade länge och noga innan han tackade ja – totalt tog det cirka fyra månader innan det blev grönt ljus.

– Vi höll på länge för jag har tänkt att jag inte behöver hålla på att göra annat, jag har gjort allt som man kan göra på 90-talet. Det var ju viktigt att det skulle bli bra, i det stadiet jag befinner mig vill jag inte göra något som jag inte vill göra, säger han.

Det är den varmaste dagen hittills på filminspelningen i Maputo. Dr Alban har precis anlänt från Warzawa där han har spelat på en klubb.

Han turnerar över hela världen.

– Turnera är mitt jobb just nu, sen skriver jag lite musik och gör lite skivor och skriver lite musik åt andra, det är det jag gör.

Många åskådare

Men att skriva ny musik går långsamt, han har en helt annan livssituation nu än under 90-talet.

– På 90-talet hade man inte någon familj och barn, då jobbade man ju, nu har man ju två barn och familj. Så det blir inte i samma takt, och sen har man ju mycket jobb ändå. Då behöver man inte hålla på och stressa och göra skivor som det inte blir några pengar av, säger han.

Precis utanför skrotupplaget börjar slummen. Och runt omkring Dr Alban och filmteamet flockas mängder av nyfikna åskådare som vill följa inspelningarna. 

Att spela in en film skiljer sig enligt sångaren inte mycket från det han gjort tidigare.

– Man har ju gjort videos. Det är kanske en hundradel av en film, men det är nästan samma. En regissör som säger ”gör så här” och då gör du så. Man läser manus, det är som att man kan sin text på musikvideon och sen så sjunger man den. Det är samma grej egentligen, säger han.

Ska köra sina hits

Biopubliken kommer också att få höra några av hans odödliga hits, bland annat ”Hello Afrika”.

– Jag är ju i Afrika så vad tror du? Det är svårt att komma till Afrika och inte använda den låten. Den passar rakt in, säger han.

Samtidigt är han beredd på att få kritik.

– Det kommer säkert att vara någon som säger att artister inte kan vara skådespelare. Jag kommer inte att bli förvånad. Alla artister är i stort sett med i filmbranschen i USA, det är bara i Sverige det inte är så.

”Alla är duktiga”

Varför är det inte så i Sverige tror du?

– Men du vet väl hur det är i Sverige? Hur är ni svenskar? Ingen ska vara duktig på två saker, det är ni det. Jag är afrikan. När jag kom till er sa man ”tandläkare ska inte sjunga”. Men jag har sålt 16 miljoner skivor. Man ska inte kunna göra två grejer! Men alla är duktiga på mer än en sak. Det är idiotiskt att tro att en person bara kan göra en grej. Man kan vara duktig på tio grejer.