- Jag var så rädd att träffa Nesser

FILM

Helena af Sandeberg är författarens stora kärlek i nya storfilmen

1 av 2 | Foto: SOMMARDOPP 14-åriga Anton Lundqvist och Jesper Adefelt spelar bästa kompisar.

Hon spelar Håkan Nessers ungdomskärlek i nya filmen "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö". Men Helena af Sandeberg bävade inför att möta deckarförfattaren.

- Jag var rädd för hur han skulle reagera när han såg mig, säger hon.

Här är de första bilderna från vinterns kommande storfilm med Jonas Karlsson och Helena af Sandeberg i huvudrollerna. "Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" spelas just nu in i skogarna utanför Högsäter i Dalsland.

- Det går jättebra. Jag hade egentligen tänkt vara ledig i sommar, men när jag läste manuset var det så bra att jag tackade ja, säger Jonas Karlsson.

Självbiografisk

Filmen grundar sig på Håkan Nessers självbiografiska ungdomsskildring från 1960-talet då han förälskade sig i sin lärarinna. Rollen som "Kim Novak", som lärarinnan liknade, spelas av Helena af Sandeberg.

- Jag var jättenervös när jag skulle träffa Håkan Nesser första gången. Jag var rädd för hur han skulle reagera, jag ska ju ändå spela hans ungdomskärlek, säger hon och skrattar.

- Men när han såg mig kom han fram till mig med öppna armar och ropade "Ja, du är helt rätt!" Det kändes skönt.

Ungt stjärnskott

Den unge Håkan Nessers alter ego Erik spelas av 14-åriga stjärnskottet Anton Lundqvist. Han får mycket beröm av Jonas Karlsson, som spelar hans storebror i filmen.

- Jag ser honom inte som en barnskådespelare. Han är en duktig skådespelare som råkar vara ung helt enkelt, säger han.

Och Anton Lundqvist har gener att brås på: hans mamma är komikern Maria Lundqvist.

- Det ligger nog lite i blodet, men framför allt har jag lärt mig mycket av mamma, säger han.

När Aftonbladet hälsar på tvingas Anton och jämnårige Jesper Adefelt att hoppa i den kyliga Ragnerudsjön gång på gång under en scen.

- Men det är inte så farligt. Det var värre i går, då tvingades vi bada näck halv ett på natten, säger Jesper Adefelt och skrattar.

"Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö" har biopremiär den 11 februari 2005.

Jon Forsling