- Ingmar Bergman är en brutal diktator

FILM

"Kill Bill"-stjärnan David Carradine trivs bättre under Tarantinos ledning

CANNES

Han har både gjort B-filmer på Västgötaslätten och jobbat med Ingmar Bergman.

Nu gör David Carradine, 67, succé i Sverige-aktuella "Kill Bill vol. 2".

- Quentin Tarantino var en fröjd att arbeta med. Bergman, däremot, var en brutal diktator, säger han.

Foto: ap
När David Carradines karriär var nere i botten tillbringade han en vinter i Sverige, där han gjorde tre actionfilmer under ledning av legendariske B-filmsregissören Mats Helge Olsson. Men nu rullar hjulen igen för 67-åringen. Genom "Kill Bill"-serien är han åter i fokus. "Quentin Tarantino är världens gulligaste person", säger han om sin regissör.

Carradine har gjort över hundra filmer. Han erkänner själv att det mesta är skräp. Sådant han har gjort för att få pengar till mat och husrum. När karriären gick som allra sämst tillbringade han en vinter på Västgötaslätten, i Lidköping, där han gjorde tre actionfilmer med B-filmskungen Mats Helge Olsson.

- Vad var det han hette, Mats nånting, vilken galning. Vi gjorde flera filmer parallellt. Gick från ett rum till ett annat, bytte kläder och frisyr mellan tagningarna.

- Men alla svenskar söp som dårar. Jag också. Det var en galen period av mitt liv.

"En svart erfarenhet"

En annan - och väldigt annorlunda - upplevelse var att göra "Ormens ägg" med Ingmar Bergman i München i slutet av 1970-talet. David Carradine fick rollen, sedan flera betydligt mer kända namn hade tackat nej.

- Det var en jävligt svart erfarenhet, att tillbringa en vinter med Bergman i Tyskland, säger Carradine och skrattar.

- Han är en mästerregissör, vet precis vad han vill, och jag är stolt över mitt skådespeleri i filmen. Men så jäkla roligt var det ju inte. Han var ofta en brutal och elak diktator. Han kunde rent fysiskt vrida om skallen på en om man inte tittade åt rätt håll.

"Jag blev engagerad"

Raka motsatsen till Quentin Tarantino.

- Bara för att han gör våldsamma filmer tror folk att han är lite knäpp. Men han är världens gulligaste person. Jag vet ingen som han, som har plats för ett gott skratt i varenda mening han säger.

- När jag läste manuset till "Kill Bill" var det som att läsa en spännande roman. Jag blev så engagerad att jag inte ens tänkte på att min rollfigur inte var med i bild förrän på sidan 52.

Trots succérollen har det varit knäpptyst från de stora Hollywood-bolagen.

- En ung Martin Scorsese, han var 24 när vi gjorde "Boxcar Bertha". Eller en passionerad Tarantino. Det verkar bara vara sådana personer som inser min storhet, ha ha.

Jan-Olov Andersson