Scarlett stjärnan i snygg spänning

Så många Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus får nya Captain America

ACTION En tid efter kraftmätningen i New York i ”Avengers”, som samlade ihop några av våra skönaste superhjältar under organisationen SHIELD:s paraply, skickas Steve ”Captain America” Rogers (Chris Evans) och Black Widow (Scarlett Johansson) ut på uppdrag igen för att frita gisslan. De upptäcker snart att hela organisationen hotas av en fiende som har allierade på de mest oväntade platser – inte minst inom SHIELD.

Regissörsduon, som tidigare mest gjort Owen Wilson-bagatellen ”Du, jag och Dupree” samt avsnitt av ”Community”, hade höga ambitioner med den här Marvel-uppföljaren – att foga samman paranoia­spänningen från 70-talsklassiker som ”Alla presidentens män” och ”Tre dagar för Condor” med superhjältevärlden. Där fungerar Robert Redford (som hade huvudrollen i båda 70-talsfilmerna) som en bro mellan genrerna, i rollen som en makthavare.

Vem kan man lita på? Till en början är det snyggt och spännande. Mycket av filmen är inspelad på plats i Washington och miljöerna, med alla klassiska symboler för makt och amerikansk historia, förankrar fantasin i verkliga världen.

Ambitionen var också att inte förlita sig så mycket på datortillverkade effekter, utan att försöka skapa så mycket som möjligt på plats. Det gör att det inte känns plastigt. Förutom i slutstriden, då. Där kommer plasten tillbaka. Allt är helt och hållet standard, både i utseende och struktur. Vi har sett det i alltför många Marvelfilmer och till sist blir det svårt att skilja dem åt.

Om Chris Evans är kaptenen av superhjältar här måste vi befordra Scarlett Johansson till general – hon överglänser de andra. Nykomlingarna är blekare. Både Falcon (Anthony Mackie), som ska fungera som en komisk sidekick, samt superfightern Winter Soldier (Sebastian Stan) – som tappar sin udd ju mer man får veta.

Filmen är lång, men explosionerna väl fördelade under storyns gång. Spänningen skjuter särskilt i höjden under ett snyggt bakhåll på Washingtons gator mot SHIELD-chefen Nick Fury. Så cool har inte Samuel L Jackson varit sedan han skällde ut ett tv-ankare som förväxlade honom med Laurence Fishburne för någon månad sedan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN