Filmrecensioner

Underhållande när unga deckarna möts

Av: 

Jens Peterson

Frank Dorsin, Ester Vuori och Tomas Norström väntar på rektorn.
Frank Dorsin, Ester Vuori och Tomas Norström väntar på rektorn.

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

LasseMajas detektivbyrå - det första mysteriet

Regi Josephine Bornebusch, med Frank Dorsin, Ester Vuori, Tomas Norström, Jonas Karlsson, Katrin Sundberg, Johan Rheborg, Lotta Tejle.

FAMILJ När Lasse mötte Maja skulle kallas origin movie om vi pratade Hollywood och superhjältar. Den visar hur de två hjältarna första gången möts i fjärde klass, ungefär som i likartade filmer där vi sett födelsen av t ex Spider-man och Batman.
Men här är vi i vänliga Valleby, den charmiga skapelsen av Martin Widmark och illustratören Helena Willis. Det har blivit över 25 bokmysterier sedan 2002 med ganska snälla brott och förhållandevis harmlösa förövare.
2006 kom en julkalender med de unga detektiverna och 2008 en långfilm. Med start 2013 kom tre nya filmer som använde green screen och den moderna datatekniken för att skapa Valleby.
Nu spelas Valleby av pittoreska hus vid havet på Irland, med dramatiskt tidvatten och en magnifik skolbyggnad. Där utspelas den mesta handlingen.
I en förhistoria får vi sagan om tvillingsystrarna Hammarabi som för tusentals år sedan var experter på att medla och skrev ner sina klokheter i en bok. Denna gyllene bok har, efter diverse äventyr, nu hamnat i Valleby där den ska vara maskot för en kunskapstävling. Tänk ”Vi i femman”, fast hela mellanstadiet får vara med.
När filmen inleds visas boken upp och eleverna på Vallebyskolan har lämnat in kunskapstest för att tre deltagare till laget kan väljas ut.
Polismästaren ska se till att boken är i säkerhet, men som alltid är polismästaren inte särskilt kompetent. Boken försvinner, Maja blir misstänkt och Lasse blir mot sin vilja indragen i spänningen.
Han är den försiktige, Maja den mer äventyrliga. Hon är ny i skolan, han är plugghäst utan vänner, och omständigheterna gör att de samarbetar för att hitta den skyldige och boken. Den rädde Lasse försöker hitta sin modiga sida. Frank Dorsin och Ester Vuori är båda mycket bra i huvudrollerna.
Polismästaren spelas, som alltid under de här 12 åren, utmärkt av Tomas Norström. På skolan finns fyra misstänka vuxna, alla mycket underhållande tolkade av Katrin Sundberg (rektorn), Jonas Karlsson (engelskaläraren), Johan Rheborg (vaktmästaren) och Lotta Tejle (bibliotekarien).
Här finns flera hemligheter, även mellan Lasse och Maja, och komiska förklädnader. Bit för bit avslöjas mysteriet, medan vänskapen växer. Det är inte alltid så att lika barn leka bäst.
Många åldrar kan ha glädje av den här nya resan till Valleby.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut!

Webhallen

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ardalan Esmaili: ”Jag ville bli som Al Pacino”

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Josephine Bornebusch

Johan Rheborg

Tomas Norström