Tv-seriens påve är inte ett dugg religiös

avJan-Olov Andersson

FILM

Jude Law: ”Hade aldrig ägnat påven en tanke tidigare”

1 av 5 | Foto: AP
Jude Law under inspelningen av ”The young pope”.

Den riktige påvens blixtbesök i Sverige avhandlas på annan plats.

Nöjesbladet har i stället träffat påven i hyllade tv-serien ”The young pope”. Fembarnspappan Jude Law, 43, som inte är ett spår religiös.

– Jag får väl erkänna att innan jag fick rollen, hade jag nog aldrig ägnat påven en tanke, säger han.

Jude Law brukar vara sparsam med intervjuer. Han är trött på den mediacirkus som tog fart när han skilde sig från Sadie Frost, mamma till hans tre äldsta barn. Sedan var det från-och-till-förhållandet med Sienna Miller, som han bedrog med barnflickan. Och så två barn till, med kvinnor han bara hade korta romanser med.

När vi träffas på filmfestivalen i Venedig, där de första avsnitten av tv-serien ”The young pope” hade världspremiär (nu rullar serien på C More), är han på strålande humör. Verkar nästan tycka det är kul att möta journalister. Frågar oss vad vi tycker. Om vi är religiösa. Katoliker eller något annat.

Är du religiös själv?

– Inte särskilt, ha ha. Hade aldrig ägnat påven tanke innan jag fick rollen, säger han, och fortsätter:

– Jo, en gång läste jag en tidningsartikel. Påven hade på egen hand gått ut ur Vatikanstaten för att besöka en optiker och blev förvånad att han väckte sådan uppmärksamhet. Det tyckte jag var kul.

Hur förberedde du dig för rollen?

– Först läste jag på massor om katolska kyrkan, Vatikanstaten, alla påvars och den nuvarande påvens historia och… jag vet i fan om jag hade någon som helst nytta av det. För min påve är ju en föräldralös grabb som har fostrats av en nunna. De demoner han brottas med har lika mycket med saknaden av föräldrar som känslorna inför Gud att göra.

– När jag i en tidig scen står naken och sedan får på mig påvens kappa, då gick jag liksom in i rollen.

Han kan inte nog berömma seriens regissör Paolo Sorrentino och alla andra medarbetare och skådespelare, men har ett extra gott öga till Diane Keaton, som spelar nunnan som står närmast påven i tv-serien.

– Jag har ju beundrat henne i åratal. Vi hade väldigt roligt när vi jobbade. Hon kallade alltid mig Ers höghet, jag kontrade med Annie Hall.

Pikas av barnen

Precis som påven, har Jude Law under åratal fått vänja sig vid att varenda steg han tar, bevakas noggrant av de brittiska tidningarna.

– Först var ”jag” bara en framgångssaga. Efter skilsmässan från Sadie (Frost), var det som att det bara handlade om att hitta fel i mitt liv. En del snedsteg, där får jag skylla mig själv. Men om man tar en promenad med sitt lilla barn och någon tar en bild där man inte ler, då ska man inte behöva läsa att ”Nu mår Jude Law dåligt igen”.

Han berättar att tonårsbarnen nu ofta skojar med honom och hans image i offentligheten.

– När Jennifer Lawrence blev känd och fick rubriknamnet ”J Law”, var de direkt på mig: Pappa, du får inte hålla på och ta nakenbilder på dig själv.

Förutom tonårsbarnen har du två mindre barn (7 och 2 år gamla) med två olika mammor, hur får du det att gå ihop?

– Det handlar bara om att se till att det fungerar. Det är inte värre för mig än någon annan, snarare tvärtom. Just nu gör jag ingenting mer än är pappa, fram tills jag börjar repetera en pjäs någon gång i vår.

ARTIKELN HANDLAR OM