Jan Troell-film till Montreal

Foto: Premiär på filmen "Maria Larssons Eviga Ögonblick" 2008 med Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Jan Troell och Maria Heiskanen. Christensen har huvudrollen i Troells nya film.
FILM

Jan Troells film "Dom över död man" får världspremiär på filmfestivalen i Montreal i augusti. Den tävlar i kategorin "Grand Prix of the Americas". För Troell är det inte första gången någon av hans filmer medverkar på festivalen. Hans första långfilm "Här har du ditt liv" från 1967 och "Hamsun", om den norske författaren och Nobelpristagaren Knut Hamsun har också visats där.

"Dom över död man" handlar om Torgny Segerstedt (1876-1945) som var chefredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och förde en publicistisk kamp mot nazismen. Den är löst baserad på Kenny Fants biografi om Segerstedt från 2006.

Jesper Christensen spelar huvudrollen och bland de andra skådespelarna finns Pernilla August och Björn Granath. Den svenska premiären är planerad till den 7 december. Filmfestivalen i Montreal pågår 23 augusti till 3 september.

Även Görel Cronas debutlångfilm "Tysta leken", som hade premiär förra året, deltar i festivalen i kategorin "Focus on world cinema".