– Jag trodde Bond var slut

George Lazenby ångrar att han hoppade av efter bara en film: Jag borde ha gjort två

”Alla tror att jag var en katastrof” George Lazenby slutade som agent 007 helt frivilligt – fel beslut anser han i dag. ”Jag borde ha gjort två filmer, eftersom alla tror att jag var en katastrof som fick sparken”, säger han. FotoLazenby skakar hand med fans på Science fiction-mässan. oto:
”Alla tror att jag var en katastrof” George Lazenby slutade som agent 007 helt frivilligt – fel beslut anser han i dag. ”Jag borde ha gjort två filmer, eftersom alla tror att jag var en katastrof som fick sparken”, säger han. FotoLazenby skakar hand med fans på Science fiction-mässan. oto:

Han levde drömmen – och kastade bort den.

Men när George Lazenby, 72, ser tillbaka på beslutet att lämna James Bond ser han bara ett fel.

– Jag borde ha gjort två filmer, säger han till Nöjesbladet.

Kön ringlar lång. Vid ett bord på Science fiction-mässan sitter George Lazenby, 72, i egenskap av före detta James Bond-stjärna och skriver autografer och skakar hand med fans.

– Jag gillar människor. Jag går inte på pubar och sånt längre så det är trevligt att se lite folk. Det kommer barn och ber om autografer åt sina pappor – vilket påminner mig om hur gammal jag har blivit, säger han till Nöjesbladet.

”Ende med kort hår”

När Sean Connery hoppade av som James Bond började jakten på hans ersättare. Efter att ha testat hundratals skådespelare föll valet på en ung manlig modell helt utan skådespelarerfarenhet.

George Lazenby hade fått drömrollen – och gick till historien. Inte bara som den förste ”nya James Bond”. Utan kanske främst för att han bara gjorde rollen en enda gång.

”I hennes majestäts hemliga tjänst” från 1969 blev hans första och sista som agent 007.

– Jag borde ha gjort två filmer, eftersom alla tror att jag var en katastrof som fick sparken. Men jag lämnade det. Frivilligt. Jag blev erbjuden tonvis med pengar under bordet för att skriva på kontraktet för fler filmer. Det gjorde jag aldrig.

Varför då?

– Sextiotalet var nästan slut och det kändes som att en ny tid var på väg. Hippierörelsen var som starkast när min film kom ut och ”Easy rider” var den stora succén. Det var förändring i luften och det vi gjorde kändes hopplöst omodernt.

Han fortsätter:

– Det kändes som om jag var den enda mannen i London vid den tidpunkten som hade kort hår. Jag minns att jag gick in på restauranger och folk vinkade mig till sig för att de trodde jag var kyparen.

I år fyller Bond-serien 50 år. Kändes det otroligt 1969?

– Jag trodde helt ärligt att James Bond var slut. Men jag hade fel och tajmingen för mitt avhopp var dålig. Men jag var ung, oerfaren och kanske lite naiv.

Toppar listorna

Trots sin korta insats som agent har George Lazenby alltjämt en stor och hängiven skara fans. När Bond-kunnare listar sina favoritfilmer hamnar ”I hennes majestäts hemliga tjänst” så gott som alltid högt på topplistorna.

– Det känns förstås väldigt bra. För jag gjorde mitt allra bästa. Jag gav mig katten på att ge allt jag hade. Jag var aldrig sen, kunde alltid mina repliker och gjorde allt efter bästa förmåga. Det är kanske det de ser i filmen?

Se den exklusiva intervjun med George Lazenby den 19 april i Nöjesbladet FILM!

George Lazenby om...

… skådespeleriet:

– Jag får en del anbud, men jag säger alltid nej. Jag har lagt ned väldigt mycket tid på att lära mig skådespela, men blir nästan aldrig erbjuden en seriös roll. Det mesta är åt actionhållet och nu är jag så gammal att det inte är aktuellt längre. Är det inte en bra, välskriven roll med vettiga människor inblandade så kan det kvitta.

… att få rollen som Bond – helt utan erfarenhet :

– Jag var modell, jag var ingen skådespelare och såg mig inte som det heller. Men jag råkade gå på dubbeldejt med en filmagent som tyckte att jag skulle provspela. Annars hade jag aldrig ens tänkt tanken att göra film. Jag hade aldrig ens träffat en skådespelare innan.

… att vara den första ”nya Bond” :

– Det var extra svårt för Bond var ju Connerys grej. Hans personlighet färgade ju karaktären Bond, och jag var tvungen att förhålla mig till det. För han var ju bra! Vi andra som kom efter kunde bara försöka göra så gott vi kunde.

George Lazenby

Namn: George Robert Lazenby.

Ålder: 72 år.

Yrke: Skådespelare, före detta modell.

Bor: Bland annat på en ranch i södra Kalifornien.

Familj: Flera barn från två äktenskap, skiljd från Pam Shriver sedan 2008.

Aktuell: Som toppnamnet på årets upplaga av Science fiction-mässan som avslutas i Göteborg i dag.

Publisert: