Film

”Tv gjorde mig till vegan”

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Bioaktuelle Lasse Hallström om de skrotade flyttplanerna och hans nya livsstil: Det slog till i skallen på mig

En filminspelning har just avslutats, en ska just börja och en tredje film har ­premiär på onsdag.

För att ha fyllt pensionär har Lasse Hallström många järn i elden.

Nöjesbladet har träffat honom för ett samtal om allt ifrån varför han blivit vegan, till hans förhållande till stjärnor som Johnny Depp, Leonardo DiCaprio och Richard Gere.

Bortsett från ett par dagar i Prag senare i vår avslutades inspelningen av ”Hypnotisören”, med Mikael Persbrandt, hustrun Lena Olin och Tobias Zilliacus, i fredags. Lasse Hallströms första film i Sverige på 25 år.

– Det har varit väldigt ­roligt. Trevligt folk i film­teamet. Och när man får jobba på sitt eget språk, det känns i hela kroppen, något slags välbefinnande man känner när man kan kommunicera på alldeles rätt sätt.

Så nu har du fått blodad tand på att filma i Sverige?

– Definitivt. Jag tycker så mycket om SF:s chef Börje Hansson, han kan film så bra. Det finns två projekt som mycket väl kan bli av de närmaste åren.

”Jag ska växelbruka”

Däremot backar Hallström när det gäller den från-och-till omtalade hemflytten till Sverige.

– Jag kommer växelbruka mer, jobba i Sverige och så har vi ju ett sommarställe i Stockholms skärgård. Men jag tror inte längre på en sådan där flytt med möbler och enkel biljett. Vår dotter (Thora, 16 år) har blivit amerikanska. Hon tycker om Sverige också, men om inte ett under inträffar ser jag nog framför mig hur hon kommer att träffa en amerikansk kille och sedan jobb och karriär i USA. Och då kan inte vi kapa banden till USA.

I helgen flög han till USA där han snart börjar inspelningen av ”Safe haven” i Southport, North Carolina. Precis som hans största kommersiella USA-succé ”Dear John”, bygger den på en roman av Nicholas Sparks.

– Han är ingen författare jag läser, det är lite Sigge Stark-varning på honom, men som grund för en kärlekshistoria på film tror jag det kan bli väldigt bra. Historien är stark. Och att få Keira Knightley på kroken för huvudrollen, det är jag väldigt glad över.

På onsdag är det Sverigepremiär för hans senaste färdiga film, brittiska ”Laxfiske i Jemen”. En blandning av romantisk komedi och en smått galen historia om en shejk som vill plantera in lax i Jemens uttorkade flodbäddar.

– Jag kom in åtta veckor före inspelningarna startade. Ett av mina projekt hade brakat ihop och den ursprunglige regissören Bill Condon hoppade av för att göra två ”Twilight”-filmer. Skådespelarna Ewan McGregor och Emily Blunt var redan klara för rollerna. Jag blev jättecharmad av manuskriptet, av Simon Beaufoy, som skrev ”Slumdog millionaire”. En blandning av romantik, ren fars och torr brittisk humor.

Gillar du fiske själv?

– I tonåren fiskade jag mycket ute på landet. Ryckte strömming och pilkade torsk och sådana grejer. Men det har inte hållit i sig.

”Jag såg Clinton”

Och lax, gillar du det?

– Den nyttigaste fisken, ju. Nu har jag tyvärr varit tvungen att lägga av med det. Jag blev vegan den 19 augusti 2011. Såg ett tv-program om Bill Clinton och hjärtåkommor på CNN. Började sedan läsa boken ”The China study”. Efter tjugo sidor slog det till i skallen på mig, jag blev vegan och lade av att käka alla dessa dumma grejer som gör att man får hjärtinfarkter och cancer.

Så nu lever du ett väldigt präktigt liv?

– Nej, för fan, det fina med veganismen är att man gärna får dricka rödvin och öl, ­naturligtvis i så kallade måttliga mängder.

Depp i ”Chocolat” (2000).
Depp i ”Chocolat” (2000).

Hallström om ...

Heath Ledger hade huvudrollen i ”Casanova” (2005).

… Johnny Depp, som var med i ”Gilbert Grape” och ”Chocolat”:

– Vi håller kontakt via e-post. Han mejlade mig för någon vecka sedan. Vi har ju ett jättebra projekt på gång som heter ”The american lover” med honom och Vanessa Paradis. Men jag vet inte hur det blir… enligt veckopressen är det ju lite tjall på linjen mellan dem.

… Leonardo DiCaprio, som var med i ”Gilbert Grape”:

– Vi satt i en bil efter ”Gilbert Grape” och sa att han och jag skulle bli de nya Martin Scorsese & Robert De Niro. Inte fan blev det så. Det blev Scorsese och han i stället, det retar jag mig lite på. Men jag får skylla mig själv lite, jag hoppade ju av ­filmen ”Catch me if you can” för att den store busen Harvey Weinstein sa att jag aldrig skulle få jobba med hans bolag om jag gjorde filmen. Dumt nog lydde jag honom. Men DiCaprio brukar i alla fall säga snälla saker om mig till agenter och ­media.

Richard Gere, som var med i ”Bluffen” och ”Hachiko – En vän för ­livet”:

– Den av ”stjärnorna” jag har mest kontakt med. Vi umgås privat, vi bor ju nästan grannar i Bedford utanför New York.

Heath Ledger (1979–2008), som gjorde titelrollen i ”Casanova”:

– Jag undrar vad jag tänkte när han dog … inte tänkte jag att det skulle gå åt helvete så fort, det trodde jag inte. Men jag förstod ju att han höll på med droger och ganska vildsint. Han hade rökt hasch sedan tonåren och det var kokain och annat elände.

Det här är Lasse

Namn: Lasse Hallström. Ålder: 65. Familj: Hustrun Lena Olin, sonen Johan, 35, skådespelare, dottern Thora, 16. Bor: Bedford, USA, och Stockholm. Karriär: Mer än 20 långfilmer, de senaste 25 åren i USA. Var Oscarsnominerad för både ”Mitt liv som hund” och ”Ciderhusreglerna”. ­Aktuell: Komedin ”Laxfiske i Jemen” har premiär på onsdag. Har just avslutat inspelningarna av thrillern ”Hypnotisören”, efter pseudonymen Lars Keplers bästsäljande roman. Filmen har premiär den 28 september. Börjar snart spela in kärlekshistorien ”Safe haven” i USA.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert: