Stjärnan: Därför brukar jag avsky filmfestivaler

Såg ut att slumra till när han skulle prata om sin nya film

1 av 3 | Foto: FABRIZIO BENSCH / TT
Joaquin Phoenix.
FILM

BERLIN. Joaquin Phoenix är skicklig på många roller. Men han gillar inte att bli intervjuad. Och på presskonferensen för sin nya film såg han ut att slumra till.

Fast han var glad för en sak.

– För första gången har jag uppskattat en filmfestival, säger Joaquin Phoenix. När jag hörde Gus van Sant tala med unga filmmakare.

Han förklarar varför han brukar avsky filmfestivaler.

– Jag kommer dit och gör press och det är allt. Så i vanliga fall hatar jag filmfestivaler. I går kväll var Gus på Berlin talents och jag följde med. Det var intressant att se unga som är nyfikna på processen. De är märkligt att jag är så gammal och det är första gången jag upplever en filmfestival för vad den ska vara. Det är jag tacksam för.

”Don’t worry, he won’t get far on foot” är den sanna historien om skämttecknaren John Callahan i Portland. Han var alkoholist och satt i rullstol efter en trafikolycka. Det var Robin Williams som en gång köpte rättigheterna till filmen och bad Gus van Sant skriva manus.

Nu blev det Joaquin Phoenix i huvudrollen.

– Spriten var Johns handikapp, säger han. Jag lärde mig hans rörelser och sätta att prata genom filmade intervjuer som Gus gjort med John Callahan.

Lär sig umgås med journalister

Regissören gav även Phoenix tips om hur han skulle klara möten med journalister.

– Gus sa till mig igår att när man ger intervjuer ska man bara svara det man vill säga och inte svara på frågan. Det är mycket imponerande. Jag måste lära mig det.

Han blev dock ställd av en fråga om hur han jobbar med tystnaden.

– Det låter som en riktigt cool festivalfråga och jag önskar att jag hade ett coolt festivalsvar, säger Joaquin Phoenix. Jag driver inte med dig, jag driver med mig själv. Jag tänker inte på tystnad, det har aldrig fallit mig in, men jag ska försöka använda det på mitt nästa jobb.

Efter en stund tröttnade Joaquin Phoenix på att svara på frågor och vände huvudet åt Gus van Sant håll med slutna ögon. Den tystnaden var han bra på att använda.

Här är filmerna du inte får missa 2018 00:28

Tipsa | Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM