Noomi Rapaces sågning: ”Tankarna är små i Sverige”

avChristoffer Nilsson

Publicerad:

Noomi Rapace längtar inte hem: Känner mig som en främling där

1 av 4
Noomi.

Världen har blivit Noomi Rapaces arbetsplats.

Nu berättar film­stjärnan om sina känslor för hemlandet.

– Jag har alltid känt mig som en främling i Sverige, säger hon i en intervju med tidningen Icon.

Nya numret av Icon kommer ut på torsdag.

I det nya numret av tidningen Icon följer journalisten Anders Rydell den svenska filmstjärnan Noomi Rapace, 33, i Stockholm, Los Angeles och New York.

Hennes namn har ofta nämnts i samma andetag som ”den svenska film­vågen” efter uppmärksammade roller i storfilmer som ”Sherlock Holmes: A game of shadows” och ”Prometheus”. Det är något hon inte känner sig helt till freds med.

– Jag känner mig inte som del av det där. Jag har alltid känt mig som en främling i Sverige. Har alltid längtat bort. Sverige är litet, små tankar. Det är trångt liksom. Jag kände det även när jag var liten, att jag vill ha något större, mer rymd, mer plats, mer utrymme. Jag vill vara där det är stort. Här är det inte provocerande att ha stora visioner, ­säger hon i Icon.

Kringresande liv

Rollen som Lisbeth ­Salander i ”Millennium”-trilogin gav internationellt eko och möjlighet till internationella filmäventyr.

Sedan dess har hon levt ett kringresande liv.

– Men det är först nu som jag börjar känna att jag skulle vilja ha ett riktigt hem någonstans. Jag tror nog att jag kommer att köpa ett hus i London och skapa en bas där. Det görs mer filmer i London och det är lätt att flyga därifrån, ­säger Noomi ­Rapace.

Nu spelar hon in ”Animal rescue” mot Tom Hardy och avslöjar för Icon att hon för samtal med ”Black swan”-regissören Darren Aronofsky och Gary Oldman om kommande ­projekt.

”Normal tillvaro”

Den internationella filmkarriären spinner vidare. Därför planerar nu hon och exmaken Ola Rapace för hur de ska hantera den ­delade vårdnaden om deras nioårige son.

– Jag vill att han ska ha en så normal tillvaro som möjligt. Och jag vill inte ha hemmalärare, nannys och sådant där. Nästa år kommer jag att resa väldigt mycket. Så vi får se, vi håller på och försöker komma fram till vad som är bäst för honom. Kanske är det att han får vara på samma ställe och så åker jag till ­honom, säger ­Noomi Rapace i Icon.

Rapaces alla roller på engelska

”Sherlock Holmes: A game of shadows”, 2011: Spelar spådamen ­Simza som bistår den gode Sherlock på äventyr.

”Prometheus”, 2012: Huvudrollen som forskaren Elizabeth Shaw i Ridley Scotts senaste film i ”Alien”-universumet.

”Passion”, 2012: Huvudroll mot Rachel McAdams i ett triangeldrama av Brian De Palma.

”Dead man down”, 2013: Har tillsammans med Colin Farrell huvudroll i en hämnddriven thriller.

Kommande filmer: ”Animal rescue”, ”Child 44” (regi av Daniel Espinosa).

Publicerad: