Film

”Han hatade porr”

FILM

Porrparet flyttade till Sverige – och skapade historia

Joe Sarno blev en kultregissör i sexvågen på 60- och 70-talen. Nu kommer en svensk dokumentär om hans liv, "The Sarnos - a life in dirty pictures".

Fäbojäntan.
Fäbojäntan.

Klassiska "Fäbodjäntan", "Jag - en oskuld" och "Någon att älska" - det är några av de sex- och porrfilmer som amerikanen Joe Sarno gjorde i Sverige. Tillsammans med sin hustru Peggy regisserade han bortåt 120 filmer i genren.

Bakom dokumentärfilmen om paret Sarno ligger den svenske filmaren Wiktor Ericsson. Under flera år följde han Joe och Peggy, såväl i vardagen som under deras resor till de filmfestivaler de blev inbjudna till.

”Tyckte inte om explicita filmer”

Den förut inte helt rumsrene Joe Sarno började i slutet av karriären (han avled 2010, innan filmen var klar) att uppmärksammas som en auteur inom sexfilmen, och det arrangerades retrospektiv av många av de många filmer han gjorde.

– Joe tyckte inte explicita filmer. Han hatade porr. Han vill koncentrera sig på ansikten och på bröst. För inkomstens skull tvingades han göra porr, men han hade tappat intresset och arbetade under pseudonym, säger Peggy Sarno på telefon från hemmet i New York.

Förvånad över "Fäbodjäntan"

På 1960-talet kom paret Sarno till Sverige och skaffade en lägenhet i Stockholm. Sverige blev uppmärksammat i hela världen för sina sexfilmer och Joe Sarno, som gjort erotikfilmer hemma i USA i flera år, lockades av möjligheterna att spela in här. I Sverige gjorde de såväl mjukporrfilmer som hårdporr - den mest beryktade filmen är "Fäbodjäntan".

– Det känns som inte en Joe Sarno-film. Jag är förvånad över att den har blivit en sådan kultfilm, säger Peggy Sarno.

Peggy Sarno berättar livfullt om de många åren tillsammans med Joe och om de många filmer de gjorde, om hur de kunde hinna med att göra en film per månad, men också om hur många inte blev som de hade hoppats.

– Därför kändes det skönt när Joe började få lite erkännande för de filmer han gjort, när festivalerna hörde av sig, när det skrevs artiklar om hans filmer. Det förändrade livet för honom.

Erotikparets starka kärlek

Peggy Sarno ser dokumentärfilmen med både en tår i ögat och ett leende. Joe är död, men hon säger:

– När jag ser oss tillsammans i filmen, förstår jag hur mycket jag älskade honom. Vi höll ihop i 43 år. Och numera känns det som de flesta äktenskap tar slut innan de börjat.

"The Sarnos - a life in dirty pictures" visas i ett fåtal städer i april och släpps sedan på dvd senare i vår. Den är även inköpt av SVT.

Gunnar Rehlin/TT Spektra

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film