Dag och natt ännu en gång

FILM

Bisarra scener med udda möten i ”Bang bang orangutang”

Foto: Reine Brynolfsson och Mikael Persbrandt.

Dansk-svenskt drama i regi av Simon Staho, med bl a Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Lena Olin och Fares Fares.

”Dag och natt” en gång till. Ännu mörkare.

Simon Stahos förra film var en lång bilresa om en man som stod på självmordets gräns. Han tog farväl av familj och vänner, som en efter en fick kvartssamtal om livet.

Formen för ”Bang bang orangutang” är överraskande nog nästan likadan, även om inledningen ser ut som en annan historia. Där möter vi Mikael Persbrandt som hård chef som just avskedat en man, Michael Nyqvist i en kort, bisarr roll.

The Clash musik dånar. Men snart händer något som helt ändrar stämningen i filmen.

Det är en svår balansgång, med starka känslor i en förlamande tragedi.

Huvudpersonen startar ett nytt liv som taxi-chaufför i Göteborg. Övervakar vad ex-frun gör. Det är mycket bilkörning och långa dialoger. Några få bisarra scener med udda möten.

Helheten fungerar tack vare bra skådespelare. Persbrandt är trovärdig som den chockskadade mannen som mist allt och desperat försöker hitta mänsklig värme, och Lena Olin är mycket bra som hans ex-fru. Tuva Novotny är också stark i den andra stora kvinnorollen.

De välkända aktörerna dyker upp upp en efter en. Precis som i ”Dag och natt”. En stund Jonas Karlsson, en bit Reine Brynolfsson, en glimt med Mona Malm. Och sedan rullar bilen vidare på sin helvetesfärd.

Jens Peterson