Filmrecensioner

Abortdrama som övergår i fysisk thriller

Av: 

Karolina Fjellborg

”Omständigheter”.
”Omständigheter”.

FILM

FILMRECENSION Audrey Diwans intima och kraftfulla abortdrama ”Omständigheter” utspelar sig i 60-talets Frankrike. Men känns skrämmande dagsaktuellt.

Betyg: 4 av 5 plus

Omständigheter

Regi Audrey Diwan, med Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Louise Orry-Diquero, Luàna Bajrami, Anna Mouglalis, Fabrizio Rongione.


DRAMA Audrey Diwans ”Omständigheter”, som är baserad på Annie Ernaux självbiografiska bok ”L’événement”, utspelar sig i 60-talets Frankrike. Men tidsmarkörerna är diskreta, och temat sorgligt aktuell även i dag, då kvinnors självbestämmande över sina egna kroppar på många håll ifrågasätts och stramas åt.

Anne (Anamaria Vartolomei) är en ung och lovande litteraturstudent, som när hon upptäcker att hon är med barn ser alla sina möjligheter och drömmar försvinna. Hon är fast besluten att avsluta graviditeten, även om hon själv dör eller hamnar i fängelse på kuppen. Men lagen är så sträng att ingen vill hjälpa henne med det förbjudna. Ingen verkar ens våga yttra ordet abort. Och en allt ensammare Anne tar till allt mer desperata metoder, i en kamp mot veckorna. 

En intensivt intim, närgånget filmad enkvinnasshow, som länge är en ganska dämpad affär men under sin skakande slutsträcka blir en fysisk thriller med inslag av ren kroppsskräck. 


”Omständigheter” har biopremiär den 18 februari.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Barnvänlig action när ’Uncharted’ blir film

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Abort