Drabbande kinesiskt drama om mobbning på gymnasiet

Dongyu Zhou som Nian.
Dongyu Zhou som Nian.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Beskyddaren

Regi Derek Tsang, med Dongyu Zhou, Jackson Yee, Fang Yin, Ye Zhou.

DRAMA Drabbande kinesisk skildring av mobbning i skolan, byggd på verkliga händelser. Det är också en intressant skildring av den kinesiska skolan och det totalt avgörande högskoleprovet gaokao. Elverna pressa hårt för att klara provet som pågår i två dagar.

Filmen följer Nian (Dongyu Zhou) i årskurs 12. En flicka begår självmord, efter långvarig mobbning. Nian var hennes vän, och har dåligt samvete för att hon inte hjälpte mer. De elaka flickorna flyttar över trakasserierna på Nian.

Det är många plågsamma scener när Nian mobbas. Hon lever ofta ensam när hennes mamma som säljer piratprodukter jagas av fordringsägare. En kväll försöker Nian hjälpa en ung man, Bei, som misshandlas av tre andra. Hon får också stryk, men de två hittar en vänskap.

Bei lever ett våldsamt liv som smågangster. Han erbjuder sig att skydda Nian.

Filmen utspelas 2011 i staden Anqiu. I skolan har alla uniform och disciplinen är sträng. Lärarna talar med stora bokstäver om Seger och Ära. Men mobbning och grupptryck ser likadant ut i Kina som på svenska och amerikanska skolor.

Polisen utreder självmordet i filmen, och ”Beskyddaren” handlar också om vad myndigheter, skola och föräldrar har för ansvar. Mest fastnar de starka känslorna; maktlöshet och skräck, men också vänskap och kärlek.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN