Snygg och ångestladdad film om plågad Diana

Kristen Stewart sätter porträttet med blod, svett och tårar

Kristen Stewart som prinsessan Diana i ”Spencer”.
Kristen Stewart som prinsessan Diana i ”Spencer”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Spencer

Regi Pablo Larraín, med Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Farthing, Sean Harris, Sally Hawkins.


FILMRECENSION. Prinsessan Dianas livsöde fortsätter att fascinera.

Men vi närmar oss gränsen.

DRAMA. Det börjar med att en kolonn av militärfordon bryter igenom vintertystnaden ute på den brittiska landsbygden. Framme vid målet undersöker soldater med automatvapen ödsliga kökslokaler innan lasten lämnas, stora lådor som bärs in. Därefter tar den hårt drillade kökspersonalen vid och lådorna öppnas. Julens alla godsaker plockas ur för att förberedas.

Välkommen till ännu en själlös helg med kungafamiljen på julslottet Sandringham.

Året är 1991 och prinsessan Diana (Kristen Stewart) är som vanligt sen. Man anländer inte efter drottningen, men Diana gör allt för att prokrastinera. Ute på landsbygden, nära slottet, ligger Park House, den nu övergivna egendomen där hon växte upp tillsammans med övriga familjen Spencer.

Prinsessan är svårt märkt av sin ätstörning

Julhelgen blir en enda lång tortyrsession för Diana, svårt märkt av sin ätstörning och depression. Hon läser en bok om Anne Boleyn, Henrik VIII:s andra hustru som mötte sitt öde på stupstocken, och tycker sig se hennes lika plågade uppenbarelse runt omkring sig.

Kristen Stewart som prinsessan Diana i ”Spencer”.
Kristen Stewart som prinsessan Diana i ”Spencer”.

Hur mycket Diana tål vi? ”Spencer” kommer mellan fjärde och femte säsongerna av ”The crown” där Dianas och Charles olycksaliga relation synas.

Sällan har vi dock rotat runt i prinsessans sjukdom och mentala tillstånd på ett så obehagligt, påtagligt och mörkt sätt. Pablo Larraín och rutinerade manusförfattaren Steven Knight (”Dirty pretty things”, ”Eastern promises”) irrar runt med Diana på ett isolerat slott, hänger med henne in på toa när middagen ska spys upp, skapar ångestladdade fantasier, som när hon föreställer sig att hon äter ett pärlhalsband som hon fått av Charles, och följer med henne till avgrundens rand inne i familjen Spencers övergivna hem där döden lockar.

Dubbelt Oscarbelönade kostymmakaren Jacqueline Durran tar oss skickligt tillbaka till dåtidens kungliga mode och Jonny Greenwoods deppjazziga musik sitter också rätt.

Tar ett tag att vänja sig

Det är lika snyggt och välgjort som regissörens ”Jackie” (2016), även om känslan av déjà vu aldrig riktigt överger oss.

En annan sak som påminner om ”Jackie” är Stewarts insats som Diana. När Natalie Portman spelade Jackie Kennedy tog det ett tag att vänja sig vid manéren och rösten, men hon övertygade till sist.

Samma sak sker med Stewart, vars insats är en trogen men livfull imitation av Dianas stil och röst. Vi ser någon kämpa med sin skådespelarutmaning och till sist sätta porträttet med blod, svett och tårar. Inte alla kommer att gilla Stewarts insats, men jag känner beundran.

Filmen visas på bio.


”Peaky Blinders”.
”Peaky Blinders”.

Passa även på att se...

... gangsterserien ”Peaky Blinders”, skapad av Steven Knight.

Visste du att...

... Larraín överväger att göra en tredje film om en berömd kvinna? Att det skulle handla om Britney Spears, vilket internetrykten har gjort gällande, förnekar han.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE