”Sopranos”-filmen – ett härligt universum att vistas i

Unge Tony Soprano spelas av James Gandolfinis son

Michael Gandolfini i ”The Many Saints of Newark”.
Michael Gandolfini i ”The Many Saints of Newark”.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

The many saints of Newark

Regi Alan Taylor, med Alessandro Nivola, Leslie Odom, Jr, Vera Farmiga, Jon Bernthal, Corey Stoll, Ray Liotta, Michela De Rossi, Michael Gandolfini.


THRILLER. En film som är en efterlängtad återkomst till ”Sopranos” universum.
Hur man tar emot den, beror nog helt och hållet på vilka förväntningar och kunskaper man har i förväg.

FILMRECENSION. Som man har väntat. Och längtat. Nästan som förr i tiden när man visste hur många dagar det var kvar innan skivbutiken skulle få in ett nytt Thin Lizzy- eller Elvis Costello-album.

Det är nästan på dagen 14 år sedan det 86:e och sista avsnittet av ”Sopranos” visades i SVT. HBO-serien var banbrytande och fortfarande en av alla tiders bästa.

Filmen är en prequel, som alltså utspelas innan tv-serien. Där var gangsterbossen Tony Soprano (James Gandolfini, 1961-2013) strax under 50-årsåldern.

James Gandolfini och Michael Gandolfini.
James Gandolfini och Michael Gandolfini.

Här får vi följa honom från att han är ung grabb (William Ludwig) till de sena tonåren (då spelad av Gandolfinis riktiga son Michael Gandolfini). Tiden är 1960- och 1970-talen. Platsen, förstås, Newark i New Jersey. Det börjar med de riktiga raskravallerna där 1967.

Då börjar de svarta kräva att få ta plats i samhället. Även i den kriminella världen. Leslie Odom, Jr spelar en som börjar utmana den italienska maffian.

För det är de som står i centrum. Främst Dickie Moltisanti (Alessandro Nivola), en släkting som den unge Tony Soprano ser upp till. En psykopat som bedrar sin fru och gör pappans hustru till älskarinna och begår de mest fruktansvärda brott. Han dominerar och är på många sätt lika bra som James Gandolfini var i tv-serien.

Michael Gandolfini och Alessandro Nivola i ”The Many Saints of Newark.”
Michael Gandolfini och Alessandro Nivola i ”The Many Saints of Newark.”

Seriens skapare David Chase har skrivit manus och en av de flitigaste regissörerna (Alan Taylor) håller i trådarna bakom kulisserna, en garanti för att tonen från tv-serien bevarats.

Seriens mest fanatiska beundrare har reagerat ljummet på filmen. Och visst, man hade kunnat grävt djupare i unge Tonys komplicerade förhållande till mamman (Vera Farmiga) och låtit de som i serien blev hans närmaste, få lite mer plats. Här får vi till exempel mest se han (John Magaro) som gör Steven Van Zandts rollfigur Silvio Dante i några korta scener, där han går med knyckig gång och knasig frisyr.

Ändå… jag trivs verkligen att vara tillbaka i ”Sopranos” universum. Det är en habil thriller, en kul pendang till tv-serien, som ger ledtrådar till hur det blev sedan.

Fast de som inte har något som helst förhållande till ”Sopranos”, vad de ska göra med filmen, det vete fan…


Tips! Se även…

… ”Deadwood: The movie” på HBO Nordic. En fortsättning till västernserien som gick i tre säsonger 2004-2006.

Visste du att…

… Michael Gandolfini aldrig hade sett ”Sopranos” innan han fick rollen? När det begav sig, tyckte pappan att han var för ung för att se en så våldsam tv-serie.

Publisert:

LÄS VIDARE