Fredrik Gertten

Piffig eldsjäl guidar genom en guldfärgad miljökatastrof

Så bra är Fredrik Gerttens nya dokumentär ”Jozi gold”

Av: 

Karolina Fjellborg

”Jozi gold”.
”Jozi gold”.

FILM

FILMRECENSION Rent guld? Tänk snarare giftigt och radioaktivt.
I sin senaste dokumentär skildrar Fredrik Gertten den miljökatastrof som har drabbat fattiga sydafrikaner i spåren av guldrushen.

Betyg: 3 av 5 plus
Jozi gold
Regi Fredrik Gertten, Sylva Vollenhoven, med Mariette Liefferink.


DOKUMENTÄR Uttrycket ”renaste guld” känns väldigt ironiskt när man har sett Fredrik Gerttens (”Bananas!*”, ”Push”) senaste dokumentär ”Jozi gold”. En film som med samlad indignation blottlägger de smutsiga konsekvenser som över ett sekel av gulddrift i Johannesburg har fått för stadens fattigaste invånare. Människor som inte har fått ett öre av gruvbolagens pengar, men nu, när guldrushen är över och gruvorna står övergivna, får betala med sin hälsa när tungmetaller och radioaktivt damm förgiftar deras livsmiljö.
Vi guidas genom denna gruvavfallskatastrof, som i dag ses som det största miljöhotet efter den globala uppvärmningen, av aktivisten Mariette Liefferink. En välekiperad, piffig eldsjäl i höga klackar, med ett förflutet som Jehovas vittne, som ser sig själv som en maratonlöpare snarare än en sprinter, och tålmodigt kämpar på för att ställa gruvbolagen och regeringen till svars och få dem att städa upp efter sig.
Hennes envetenhet inger hopp och hennes varma karisma fängslar, i en film som i övrigt förlitar sig lite väl mycket på torr och formell information, men i slutänden når fram med budskap.


”Jozi gold” har biopremiär och vod-premiär den 3 april.

ANNONS

Ellos erbjuder 30% rabatt* på dyraste varan, gäller på fler än 500 varumärken. Din kod: 455709

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fullt med dokumentärer om sport – här är guide till streamingpärlorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Gertten

Filmrecensioner

Dokumentärer

Johannesburg

Gruvor