David Cronenberg

Engagerande om skuld, skam och – friterade kaninöron

Av: 

Jan-Olov Andersson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus

DRAMA

Hedersgästen

Regi Atom Egoyan, med David Thewlis, Luke Wilson, Laysla De Oliveira, Rossif Sutherland, Alexandre Bourgeois, Arsinée Khanjian.

”Hedersgästen”.
”Hedersgästen”.

Atom Egoyan har alltid krånglat till det lite grann för sig själv.
Men av kända filmregissörer från Kanada, är han helt klart den mest egensinnige. ”Hedersgästen” är en typisk Atom Egoyan-film till hundra procent, med dess både för- och nackdelar.

Om något kännetecknar Kanadas ledande filmregissörer – Denis Villeneuve, David Cronenberg, Xavier Dolan och Atom Egoyan – så är det att de inte är förutsägbara, varken i sina val av filmgenrer eller i sitt formspråk.
(Jag räknar inte James Cameron som kanadensisk filmmakare på det sättet, hans familj flyttade till USA redan när han var tonåring).
Och säga vad man vill om Atom Egoyan, men han gör det inte alltid så lätt för sig när han drar en historia.
Han har gjort mästerverk som ”Ljuva morgondag” och ”Sanna lögner”, men det var 1997 respektive 2005. Och historier som byggde på romaner.
När han skriver originalmanus själv har han, som sagt var, förmågan att krångla till berättandet.
Här handlar det om unga kvinnan Veronica (Laysla De Oliveira) som möter en präst (Luke Wilson) för att planera sin fars begravning. Mötet blir mer till terapi för hennes del, då hon berättar sin pappas (David Thewlis) historia, som vi får se i återblickar.
Han som kom till Kanada från England med drömmar om att öppna en krog. I stället blev han hälsoinspektören som bittert åker runt och bedömer andras krogar. Är han på dåligt humör, gör han tummen ned och de får slå igen. Han är änkling, har få vänner och har usel kontakt med sin dotter. Som dessutom sitter i fängelse och vill göra det, trots att hon är oskyldigt dömd. I återblickar inom återblickarna (!) får vi veta varför.
En skruvad och engagerande historia om skuld, skam och – friterade kaninöron.
Den ansågs av flera som lite av en besvikelse vid världspremiären på filmfestivalen i Venedig i höstas. Men jag håller inte riktigt med om det.
Har man följt Atom Egoyans karriär, vet man att även i hans mest smått krångliga historier, hittar man små pärlor. Vi får en förklaring till filmtiteln, vi får absurd humor, vi får en egensinnig ton och vi får suveränt skådespeleri av både veteranen Thewlis och nykomlingen De Oliveira.

Tips! se även…

… ”Honey boy” med Shia LaBeouf, där han spelar sin egen far, i ett drama om skådespelarens komplicerade uppväxt. Finns på flera streamingtjänster.

Visste du att…

… Laysla De Oliveira fått en stor roll i ”Gone baby gone”, kommande tv-serie om rollfigurerna i Dennis Lehanes succéroman.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd – handla SPF, munskydd och allt du behöver i sommar här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

David Cronenberg

Xavier Dolan

Shia LaBeouf

James Cameron