Underhållande men diskutabelt om snygga, vita hjältar i Afrika

”The Red Sea Diving Resort”.
”The Red Sea Diving Resort”.

FILMRECENSION Gideon Raffs verklighetsbaserade ”The Red Sea Diving Resort”, om en spektakulär räddningsaktion i Afrika, berättar en fantastisk historia. Men gör det ur ett förbluffande vitt perspektiv.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
The Red Sea Diving Resort
Netflix
Regi Gideon Raff, med bl a Chris Evans, Michael K Williams, Haley Bennett, Michiel Huisman, Alessandro Nivola, Greg Kinnear och Ben Kingsley.


DRAMATHRILLER Under tidigt 80-tal använder ett gäng Mossad-agenter en övergiven turistresort i Sudan som front för att smuggla tusentals etiopiska judar till säkerhet i Israel.
Det är upplägget i israeliske Gideon Raffs verklighetsbaserade, men knappast historiskt helt korrekta, ”The Red Sea Diving Resort” – som har lite för många styrkor för att sågas, men samtidigt är underligt tondöv (lustiga montage från fejkhotellet ena minuten, mördade afrikaner den andra) och har ett så ogenerat snövitt perspektiv att man får känslan av att filmen inte bara utspelar sig för flera decennier sedan, utan även skrevs cirka 1983.
Det ”västerländska räddare”-komplexet är totalt, och Chris ”Captain America” Evans och ”Game of thrones”-stjärnan Michiel Huismans bara bringor har i princip mer att göra än ”The wire”-favoriten Michael K Williams, som är hopplöst underutnyttjad som lokal hjälte.
Det hela är diskutabelt, men visst är det en underhållande, välspelad och retrocool film, med en otrolig verkligheten-överträffar-dikten-historia i botten.

”The Red Sea Diving Resort” har premiär på Netflix den 31 juli.


Publisert:

LÄS VIDARE