Filmrecensioner

Konventionellt men starkt dödsstraffsdrama

Av: 

Karolina Fjellborg

Jamie Foxx och Michael B Jordan i ”Just mercy”.
Jamie Foxx och Michael B Jordan i ”Just mercy”.

FILM

FILMRECENSION ”Just mercy” bjuder inte på några överraskningar vad gäller form eller innehåll. Ändå är det omöjligt att inte bli både upprörd och svårt berörd av den här verklighetsbaserade historien.

Betyg: 4 av 5 plus
Just mercy
Regi Destin Daniel Cretton, med bl a Michael B Jordan, Jamie Foxx, Brie Larson, Rob Morgan, Tim Blake Nelson och Rafe Spall.


JURIDISKT DRAMA Det amerikanska rättssystemets systematiska rasism och rättsosäkerheten vad gäller dödsstraffen hamnar under luppen i den här verklighetsbaserade historien om händelser i Alabama under sent 80-tal och tidigt 90-tal.
Michael B Jordan spelar Bryan Stevenson (vars självbiografi manuset bygger på). En nybakad, idealistisk advokat som precis har tagit examen från Harvard, och brinner för frågan om allas likhet inför lagen.
Han slår sig ihop med eldsjälen Eva Ansley (Brie Larson), för att ge fattiga, svarta och ofta redan på förhand dömda människor den juridiska hjälp de har rätt till – och hans mest högprofilerade fall blir Walter McMillian (Jamie Foxx), som några år tidigare dömdes till döden för mordet på en ung, vit kvinna, utan någon som helst hållbar bevisning.

”Just mercy” är onödigt konventionellt berättad och aningen didaktisk – men den är också passionerad, sorglig, upprörande och omöjlig att inte bli berörd av, tack vare urstarka rollprestationer av Jordan och Foxx.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

GUIDE: 10 filmer slåss om tyngsta statyetten

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Jamie Foxx

Michael B. Jordan

Brie Larson