Vi sugs in i familjens förbannade år

Biosuccén är en dansk ”Vår tid är nu”

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

De förbannade åren

Regi Anders Refn, med Jesper Christensen, Bodil Jørgensen, Mads Reuther, Gustav Dyekjaer Giese, Peter Eggers, Claes Malmberg, Melinda Kinnaman, Joel Spira.


FILMRECENSION. Det börjar med danskt hygge 1940 – som raskt övergår till de förbannade åren.

En tid då det gällde att gå varsamt fram.

Industrimannen Karl Skov (Jesper Christensen) och hans hustru Eva (Bodil Jørgensen) firar att de har varit gifta i 25 år. Familjen är samlad, det skålas och sjungs. Det är då flygplanen kommer och släpper sin last – tusentals flygblad där danska folket meddelas att självständigheten är över.

Under de följande åren följer vi den borgerliga familjen och hur livet ser ut i ett ockuperat Danmark. Naiviteten dominerar. På ett tidigt stadium hjälper Eva och Karl judiska bekanta från Sverige (spelade av Melinda Kinnaman och Joel Spira) och tror att saker och ting löser sig med lite sunt förnuft.

Med familjen som verktyg belyser regissören och hans medförfattare Flemming Quist Møller de moraliska frågor som danskar brottades med under ockupationen.

Blir radikaliserad kommunist

Familjens medlemmar slits åt olika håll. En av sönerna ansluter sig till den frivilligkår som skickades till östfronten. En annan son blir alltmer radikaliserad kommunist och engagerar sig i motståndsrörelsen. Dottern blir förtjust i en vacker tysk officer.

Och Karl? Han går med på att samarbeta med tysk krigsindustri så att familjen Skov kan fortsätta ha ett drägligt liv.

Det är så klart enkelt att döma i efterhand, särskilt för svenskar som slapp ockupationen. Samtidigt gör den här filmen det ganska lätt för sig. Dramatiken är okomplicerad och har ett välputsat skimmer av traditionell såpa över sig.

För gamla fans av den danska tv-klassikern ”Matador” är det intressant att jämföra filmen med seriens tredje och fjärde säsonger som också handlade om ockupationen. Svensk publik som älskade ”Vår tid är nu” och ”Downton Abbey” är helt rätt målgrupp. Men ”De förbannade åren” hade tjänat på att vara lite… skitigare.

Fortsättning kommer

Kanske hade filmen fungerat ännu bättre som tv-serie. Mot slutet är det uppenbart att filmmakarna tänker sig en fortsättning och allting slutar utan att ha fått sin upplösning.

Men vi sugs in i familjen, som en riktigt bra tvålopera ska göra, inte minst tack vare fina skådespelare som Christensen i huvudrollen.

Också roligt att se flera svenska skådespelare i mindre roller, inklusive Claes Malmberg som vräkig affärsman som hoppas på en lysande, tysk framtid.

”De förbannade åren” har premiär på bio på fredag, den 29 maj.


Jesper Christensen i ”Kungens val” (2016).
Jesper Christensen i ”Kungens val” (2016).

Passa även på att se…

... ”Kungens val” (2016), också med Christensen i huvudrollen, som på ett skickligare sätt skildrade invasionen av Norge.

Visste du att…

... Bodil Jørgensen har en stor roll i danska succéserien ”Badhotellet”, som i senaste säsongen har letat sig fram till 1940 och ockupationen?


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE